Međunarodni tjedan arhiva ove godine posvećen zvuku i slici

05.06.2023.

19:59

Autor: Mirna Farkaš Salamon/Dnevnik/P.F./HRT

Arhiv, ilustracija

Arhiv, ilustracija

Foto: HTV / HRT

Do 11. lipnja diljem Hrvatske održava se Međunarodni tjedan arhiva. Ove godine posvećen je zvuku i slici, a kako kažu u Hrvatskom državnom arhivu, prigoda je to i za podsjećanje na važnost arhivskoga gradiva. Svoja vrata posjetiteljima otvara više od 20 institucija diljem zemlje.


Glazba, slike i povijesni dokumenti u sebi sadržavaju srž arhivske djelatnosti, a hologramska projekcija na otvorenju Međunarodnog tjedna arhiva pokazala je koliko se truda ulaže u digitalizaciju građe.

- Naši arhivi su uhvatili korak sa suvremenim svijetom, sa suvremenim tehnologijama, i raduje me što smo danas kroz ove holograme mogli vidjeti taj jedan sjajni spoj glazbe i lijepih slika ljudi koji su obilježili naše živote, izjavio je državni tajnik u ministarstvu kulture Ivica Poljičak.

Gradivo u arhivima vrelo je različitih tragova koje su iza sebe ostavili istaknuti umjetnici, a bogata glazbena povijest koja postoji u depoima prikazana je na izložbi Bez riječi, samo glazba.

- Najstariji dokumenti datiraju iz 11. stoljeća, i onda smo prošetale kroz povijest i došle sve do Domovinskog rata, istaknula je koautorica izložbe Marina Selnik.

Arhivi su riznice svih povijesnih događaja jednoga naroda, jedne države, jednoga grada. Na primjer, samo u jednom malom zelenom svesku možemo pranaći što se planiralo u privredi Narodne Republike Hrvatske od 1945. do 1953. no, arhivi su mnogo više od toga. Jer nije riječ samo o znanstvenicima koji istražuju povijesne događaje.

- Radi se o ljudima koji dolaze tražiti podatke koji samo njih interesiraju, primjerice nešto o svojoj obitelji. To je sve zapisano u matičnim knjigama, koje se nalaze ovdje, primjerice dolaze tražiti nešto o svojoj zemlji od prije 200 ili 300 godina, to se sve nalazi ovdje, objasnio je ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva Dinko Čutura.

- Ne govorimo samo o zapisima na papiru, mi govorimo i o filmskim zapisima, govorimo o mikrofilmskim zapisima pa sve do danas digitalnih zapisa u smislu čuvanja pisane baštine i informacija što je na nekom mjestu u nekom vremenu nekom prostoru bilo, dodala je Silvija Babić, pomoćnica ravnatelja HDA i predsjednica hrvatskog arhivističkog društva - koordinatora Međunarodnog dana arhiva.

- Kad govorimo o kulturnoj baštini ona, osim kulturne i umjetničke uloge, ona i predstavlja i simbol identiteta nekog naroda, naglasila je Ana Holjevac Tuković voditeljica odjela za arhivsko gradivo iz Domovinskog rata, Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata.

Svoju građu ovoga je tjedna odlučilo pokazati više od 20 institucija, od arhiva do knjižnica i dječjih vrtića, jer i oni čuvaju djeliće povijesti. A s pomoću tehnologije, dokumenti koje čuvaju arhivi diljem Hrvatske dostupni su svima, gdje god se nalazili.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!