Mladi plesači iz cijeloga svijeta stigli na audiciju u HNK Zagreb

25.03.2023.

21:05

Autor: Mirna Farkaš Salamon/T.V./Dnevnik/HRT

Mladi plesači iz cijeloga svijeta stigli na audiciju u HNK Zagreb

Mladi plesači iz cijeloga svijeta stigli na audiciju u HNK Zagreb

Foto: HTV / HRT

Prvi put u povijesti zagrebačkog HNK zbog smjene generacija promijenit će se gotovo polovina baletnog ansambla, pa se ovoga vikenda održava i velika audicija. Raspoređeni u sedam skupina po pedeset plesača, mladi će umjetnici iz gotovo cijelog svijeta u dva dana pokazati svoje umijeće pred žirijem koji ima težak zadatak - odabrati najbolje.


Za mlade plesače koji su se ovoga vikenda slili u Zagreb, Instagram je bio glavni izvor informacija.

- Jučer sam došla iz New Yorka, i ne bojim se audicija, mislim da su zabavne i u najgorem slučaju, ako ne prođem, ipak sam plesala na lijepome mjestu, kaže Delaney Ewert, balerina, SAD

- Audicije su odlična prigoda da vidim kako ostali plesači rade. Natjecanje je uvijek dobro, dodaje Giuseppe Lucest, baletan, Italija.

- Za audiciju sam saznala putem instagrama, za zagrebački balet već sam čula i sviđa mi se način na koji se ovdje radi, ističe Anna Stewart, balerina, Australija.

Na zagrebačku se audiciju prijavilo 1200 plesača iz cijeloga svijeta, no priliku da uživo pokažu što znaju, ovoga je vikenda dobilo 350 mladih baletnih umjetnika.

- Kvaliteta plesača koji su se javljali bila je izuzetno visoka, zato je ta predselekcija bila jako kompleksna i teško ju je bilo napraviti, rekla je Mihaela Devald Roksandić, baletna majstorica.

- Bit će još teže odabrati plesače koji su nam potrebni. Sretan sam i ponosan jer je došlo mnogo mladih, talentiranih plesača, koji žele plesati u Zagrebu, naglašava Massimiliano Volpini, ravnatelj Baleta HNK Zagreb.

Naime, od lipnja tridesetak baletnih umjetnika u zagrebačkom HNK, na temelju novog zakona o kazalištima, steći će uvjete za mirovinu.

- Svi idemo u mirovinu krajem šestog mjeseca, odnosno ne radi se o tome da vas netko može prisliti da odete u mirovinu nego naprosto se prekida radni odnos u svojstvu plesača, objašnjava Svebor Sečak, predsjednik HDPBU-a i nacionalni prvak baleta HNK Zagreb.

- Mi nećemo popuniti sva mjesta koja će biti upražnjena upravo iz tog razloga da bi omogućili našim plesačima koji idu i u baletne škole i koji se školuju u inozemstvu da imaju neku ideju da njih neko radno mjesto ovdje čeka, poručila je Iva Hraste Sočo, intendantica HNK Zagreb.

Smjena generacija izazov je, ali i prilika za zagrebački balet, od kojeg se, kao i uvijek, očekuje samo najbolje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!