Na Korčuli se otvara interpretacijski centar Marka Pola

16.04.2021.

07:00

Autor: Sanda Dičak/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Marko Dimic / PIXSELL

U obnovljenoj palači na mjestu gdje se rodio Marko Polo, bit će ispričana priča o tom pustolovu i istraživaču, o njegovom putovanju na Daleki Istok i važnosti njegovih otkrića za Europu srednjega vijeka.

Za Korčulane nema dvojbe. Marko Polo rođeni je Korčulanin.

- To je sve jedna lijepa priča i mi u nju vjerujemo to je najvažnije, priča Zoran Šeparović.

Priču o Marku Polu Korčulani će predstaviti u interpretacijskom centru, smještenom u palači iz 15. stoljeća, vjeruje se izgrađenoj na temeljima rodne kuće Marka Pola. Grad Korčula je kupio palaču kao ruševinu, obnovio je, a u tijeku su završni radovi na unutarnjem uređenju.

- Kuća Marka Pola će ponuditi priču o Korčuli u srednjem vijeku u svakom slučaju kao i priču o putovanjima Marka Pola i onome što je on na tim putovanjima vidio, naučio i na kraju dana donio nazad u Europu, objašnjava Milijana Borojević, prokuristica razvojne agencije KORA.

Bit će predstavljena i bitka između Genove i Venecije koja se odigrala ispred Korčule gdje je Marko Polo zarobljen da bi zatim utamničen u Genovi napisao svoj Milijun ili Sva čuda svijeta, srednjovjekovni bestseler koji je inspirirao brojne istraživače.

- Utjecaj Marka Pola, ono što je on značio za budući razvoj i otkrića od Kristofora Kolumba do Vasca de Game je poznato i mi želimo pokazati taj njegov utjecaj, tu njegovu povezanost s Korčulom u ovom interpretacijskom centru, rekao je Andrija Fabris, gradonačelnik Korčule.

Tako će uz mnogo multimedije, bit će predstavljeni i neki artefakti, različita izdanja njegovog "Milijuna", a među njima i faksimil primjerka koji je nosio Kristofor Kolumbo na svom putovanju kada je tražio Indiju, a otkrio Ameriku.

- Grubi građevinski radovi su gotovi, ostaju radovi opremanja i završni obrtnički radovi, montaža multimedije i artefakata. Nadam se da ćemo ovaj projekt do dana grada imati otvorenim, dodaje Andrija Fabris.

Krajem srpnja tako će Korčulani, ali i brojni turisti koji dolaze u ovaj grad, imati mogućnost upoznati se s velikim istraživačem i pustolovom Markom Polom u interpretacijskom centru, prvom takve vrste u svijetu, ne bez razloga u rodnoj mu Korčuli.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!