Svjetski dan umjetnosti u MSU

13.04.2021.

11:20

Autor: Hina

Retrospektiva Ratka Petrića

Retrospektiva Ratka Petrića

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu (MSU) obilježit će 15. travnja, Svjetski dan umjetnosti, uz popust za ulaznice na aktualnu retrospektivu "Baciti istinu u lice!" Ratka Petrića.

Na dan koji se slavi i podržava veze umjetnosti, umjetnika i šire zajednice, potiče osvještavanje raznolikosti umjetničkog izraza i naglašava prinos umjetnika održivom razvoju, MSU organizira happy hour - od 17 do 19 sati nudi 50 posto popusta na cijene ulaznica za Petrićevu izložbu.


- Petrić, vrhunski umjetnik poznat po intervencijama u javnom prostoru, na korist zajednice, autor raznolikog izraza, čiji rad naglašava važnost održivog rada i života, utjelovljenje je svih vrijednosti koje Svjetski dan umjetnosti afirmira, ističe se u najavi.


Za Svjetski dan umjetnosti odabran je 15. travnja, datum na koji se 1452. rodio veliki renesansni umjetnik Leonardo Da Vinci, a obilježava se od 2012. godine na inicijativu IAA - International Association of Art, nevladine organizacije koja je službeni partner UNESCO-a.

Prvi kritički presjek Petrićeva opusa


Na izložbi "Baciti istinu u lice!" Ratka Petrića se prvi put javnosti predstavlja integralni kritički presjek njegova opusa, s oko 300 radova, skulptura, maketa, plakata i tiskovina, radova na papiru te arhivske građe i multimedijskih sadržaja, od kojih se mnogi izlažu premijerno.


Ratko Petrić (Zadar, 1941. Zagreb, 2010.) diplomirao je kiparstvo u klasi prof. Vanje Radauša na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a karijeru je počeo kao crtač i karikaturist.


Bio je jedan od osnivača Salona mladih, kao i likovne grupe Biafra. Još 1985. je predlagao Aleju skulptura na zagrebačkom savskom nasipu, gdje je uspio napraviti postav s 12 skulptura.

Središnja tema Petrićeva opusa - čovjek i njegova sudbina 


Za javne površine rodnog Zadra i okolice ostvario je pet spomenika i 29 skulptura, te postavio desetak skulptura u privatnom parku skulptura uz obiteljsku kuću i atelijer u zadarskom predjelu Belafuža.


O središnjoj temi svog opusa - čovjeku i njegovoj sudbini progovara uz ironiju, sarkazam i grotesku, usput propitujući društveno-političke, kulturne i umjetničke pojave svojega doba, ljudske vrijednosti i slobodu.


Dobitnik je niza nagrada i priznanja, a izlagao je na 53 samostalne izložbe te na više od 255 skupnih izložbi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!