Najteže napisan roman Damira Karakaša

17.09.2021.

17:30

Autor: Tamara Džebić Šaljan/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Damir Karakaš

Damir Karakaš

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Nakon gotovo tri godine intenzivnog traganja za pravim riječima, jedan od najboljih suvremenih hrvatskih pisaca Damir Karakaš objavio je, kako sam kaže, svoj najintimniji i najteže napisan roman - "Okretište". 

U njemu se pokušao suočiti s vlastitom proživljenom traumom - teškim fizičkim napadom nakon kojeg se danima borio za život. 


Što ga je održalo na životu i koliko mu je pisanje bilo oslobađajuće, prvi je put ispričao pred kamerom Vijesti iz kulture:

Kako nastaviti živjeti bez ikakva odgovora, bez saznanja o počinitelju, razlozima napada, osude, osvete? 


Odgovor Damira Kakaraša je - riječima, odnosno jezikom:


- Da znam i da mi je jasno što se dogodilo napisao bih možda nekakvu studiju, znanstveni rad ili esej, a budući da ne znam, napisao sam roman. Međutim, nejasnoća u književnosti nije tako loša, kako kaže Borges, u nejasnoći se krije bogatstvo, no htio sam raditi roman u kojem nema crne kronike i spektakla, nego baciti težište na jezik jer za mene, i prije kad sam radio knjige, književnost nije pitanje događaja, već jezika, kaže Karakaš.

Damir Karakaš

Damir Karakaš

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

To nije knjiga o nasilju ili borbi protiv njega, to je knjiga o borbi za nastavak života, o suočavanju s traumom i pogledu u sutrašnji dan:


- U ovom romanu ima dosta svakodnevice, ta svakodnevica mi je bila jako bitna jer znao sam da ću, kad se u nju vratim, preživjeti, na neki način. Međutim, opisivanje svakodnevice nije bila manira, nego je bilo u u funkciji radnje, dodaje Karakaš.


Sam naslov romana višestruko je simboličan:


- To može biti okretište tramvaja, ali na simboličkoj razini to je okretište koje dovozi i razvozi putnike i sudbine, zaključio je Karakaš.


Knjiga je to u kojoj se pokušava odgovoriti na ono hamletovsko pitanje "biti ili ne biti". U ovom slučaju pitanje bi glasilo: "Osveta ili život?" 


Damir Karakaš izabrao je život i napisao odličan roman.

"Okretište"

"Okretište"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!