Nasljeđe Valtera Dešpalja nastavlja život

11.04.2023.

20:02

Autor: Maja Njirjak/Dnevnik/HRT/IMS

Valter Dešpalj

Valter Dešpalj

Foto: CROPIX / Bruno Konjevic

Violončelistički virtuoz, koji je osvajao srca ne samo domaće već i svjetske publike, Valter Dešpalj, preminuo je u 76. godini, na Uskrs. Neprocjenjiva je njegova ostavština hrvatskoj kulturi, a posebice njegov doprinos u glazbenoj pedagogiji, kojom je iznjedrio niz nagrađivanih i danas uspješnih glazbenika.


Da su ga bogovi podarili izvanredno lijepim tonom tepao mu je Daily Telegraph, a nizozemska kritika ''kao da je rođen s violončelom u rukama'', no Valter Dešpalj je rođen u zadarskoj muzikalnoj obitelji, a tehniku usvajao od najboljih: 

- Bio je jedan od rijetkih, ako ne i jedini diplomant američke i ruske akademije usred razdoblja Hladnog rata - prestižnog „Juilliarda" u New Yorku i Moskovskog konzervatorija "Čajkovski", priopćila je Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture.

Od Carnegie Halla do Sydneyske opere, impresivne su i njegove suradnje s Filharmonijama i simfoničarima na tri kontinenta. Nerijetko je promicao izvedbe hrvatskih skladatelja. 

- Osobno ga pamtim kao tumača, odnosno praizvedbi dvojice naših skladatelja - Stjepana Šuleka i Ive Mačeka koje je praizveo, dakle, Sonate za violončelo i klavir, izveo uz pratnju samih autora, rekao je Frano Parać, Razred za glazbenu umjetnost i muzikologiju HAZU.

Trag je ostavio i u gitarskom repertoaru.

- On je iz mističnih razloga volio gitaru i već je u osamdesetim godinama odlučio obraditi neka Bachova djela, 6 suita za violončela i 6 sonata za gitaru, a izdao je 2012 godine za prestižnu kuću Chanterelle rekao je Petrit Ceku, gitarist.

U 46 godina profesorskog rada - odgojio je većinu današnjih čelista. Njegovi ''đaci'' opraštaju se i na društvenim mrežama.  

- Dok nije bilo Interneta, YouTubea, dok nije bilo stvari koje danas imamo pod normalno, od njega smo učili stvari koje nismo mogli nikako sami saznati ili doći do tih informacija, a on je to dijelio nesebično s nama, rekao je Jasen Chelfi, violončelist, Zagrebačka Filharmonija.

- Ja sam s njim radila od malena, tako da sam praktički s njim i odrasla, svoj profesionalni život mogu zahvaliti njemu. On me izgradio i imao najveći utjecaj na moj put, rekla je Zita Draušnik, violončelistica, Zagrebačka Filharmonija.

Godine 1991. osnovao je i projekt Ansambl Cellomania - kao „jedno fino stanje duha i uha".  

- Projekt Cellomania, na neki način, rekla bih da je njegovo dijete. To je bila jedna fantastična škola za sve nas, škola zajedničkog muziciranja, rekla je Monika Leskovar, violončelistica.

- Meni ono najznačajnije što nas je naučio - jest razmišljati, o glazbi i kako da se sami kasnije snalazimo kao glazbenici, kazao je Smiljan Mrčela, violončelist, Zagrebačka Filharmonija.

Osnovao je i zadarski Festival gudača ''Strings only'' i školu ''Dešpalj''. 

Uz najvažnija priznanja struke, otišao je s onom najvećom nagradom - njegovo nasljeđe nastavlja živjeti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!