Novo ruho Novih dvora - obnova imanja bana Josipa Jelačića

13.02.2023.

20:29

Autor: Dinko Kreštalica/Dnevnik/HRT/R.S.

Obnova imanja bana Josipa Jelačića

Obnova imanja bana Josipa Jelačića

Foto: HTV / HRT

Nakon više desetljeća čekanja, projekt "Novo ruho Novih dvora" u Zaprešiću napokon bi mogao zaživjeti. Riječ je o obnovi rezidencijalnog imanja bana Josipa Jelačića, čijem će se povijesnom vlastelinstvu udahnuti život uz pomoć europskog novca. Zdanje u kojem je s obitelji živio ban Jelačić jedinstven je primjer kulturne baštine golemog potencijala.


Obnova Jelačićevih Novih dvora planirana je u nekoliko faza. Povijesno-gospodarski kompleks od nacionalne važnosti prostire se na 12 hektara golemog potencijala.

- On će imati svoju četverostruku ulogu, dakle ovu povijesnu kroz samo dvorac, kroz prezentaciju onoga što je tu nekada kroz povijest bilo, života bana Josipa Jelačića, gospodarsku notu jer ćemo dio grada staviti u kontekst upotrebe, za HRT Dnevnik rekao je Toni Ganjto, direktor TZ-a Zaprešić. 

Još je prije 7 godina izrađen projekt "Novo ruho Novih dvora", obnovit će se stare zgrade i urediti okoliš. Brojni će se objekti staviti u turističku, društvenu i gospodarsku funkciju, jer namjera je Nove dvore brendirati i promovirati kao jedinstveno turističko odredište.

- Očekujemo da ćemo uspjeti dobiti neki EU novac, maksimalna potpora je 50 milijuna kuna kojim bi mogli obnoviti dvorac, dio perivoja tog engleskog parka koji se sada prostire iza nas i možda još jedan objekt u kompleksu novih dvora, kazao je Alan Labus, zamjenik gradonačelnika Zaprešića. 

Dobar su dio već uredili vlastitim sredstvima, no imanje koje je gradu ostavila obitelj Jelačić traži više pozornosti i više ulaganja. 

- U mitsko simbolskom kompleksu stvaranja hrvatske nacije ovo je centralno ja bih rekao mjesto, nešto što povezujemo s hrvatskim narodnim preporodom, rekao je Labus. 

- Kvalitetna dobra i zanimljiva interpretacija baštine i upravljanje doživljajem i emocijama to su dvije postavke na kojima moramo graditi turizam ne samo Zaprešića nego i cijele Hrvatske, kazao je Ganjto. 

Obnova bi trebala početi 2024., kažu. Dok u ovakvim uvjetima Nove dvore tijekom godine posjeti oko 20 tisuća ljudi, kada se sve uredi taj će se broj, vjeruju, multiplicirati. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!