Objavljena knjiga snimanja legendarnog filma Krste Papića

10.09.2021.

21:04

Autor: Mirna Farkaš Salamon/Dnevnik/B.A./HRT

"Lisice"

"Lisice"

Foto: Dnevnik / HRT

Kinoteka Hrvatskog državnog arhiva od svojih početaka, osim filmova, prikuplja i građu koja se odnosi na nastanak, predstavljanje i promociju pojedinog filmskog djela. U Knjizi snimanja tako su predstavili i obilan materijal snimljen uz film "Lisice" Krste Papića iz 1969.

1970. apsolutni pobjednik Filmskog festivala u Puli bile su "Lisice" Krste Papića. Uz nagradu za najbolji film i režiju, arene su dobili i glumci Jagoda Kaloper i Adem Čejvan. Tada kontroverznu temu o posljedici razlaza Tita i Staljina Papić je ispričao preko tragične sudbine mještana Dalmatinske zagore.


- Najveći problem s filmom Lisice kada se pojavio je bio je li to staljinistički film ili antistaljinistički film, a kad mi to danas gledamo, zapravo jedva da se vidi, komentira filmski kritičar Janko Heidl.


Kontekst u kojemu je film nastao otkrivaju upravo popratni materijali poput knjige snimanja, a rijetko su sačuvani.


- To je svo ono gradivo koje je nastalo u proizvodnji filmova, distribuciji filmova, njihovom stvarnom životu, kaže urednik Mladen Burić


Vizualni izgled filma često je definiran već u pisanom obliku.


- Koji je onaj zadnji korak u kojem se mi nalazimo u tom svijetu literature, a prije nego što smo prešli u svijet filma i pokretne slike, to je ta knjiga snimanja, kaže Burić.


Uz "Lisice", jedan od najprikazivanijih hrvatskih filmova u inozemstvu, u ediciji "Riječ iza slike", obrađen je i film "Tko pjeva, zlo ne misli", a u planu je objavljivanje knjiga snimanja ili scenarija za klasike poput "Martina u oblacima" i "Ronda".  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!