Posveta Papandopulu Zbora HRT-a otvorila Osorske večeri

20.07.2021.

20:08

Autor: Tamara Džebić Šaljan/Dnevnik/IMS/V.M./HRT

Zbor HRT-a u Osoru

Zbor HRT-a u Osoru

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Osor je sljedećih mjesec dana u znaku svojih 46. glazbenih večeri. Ovogodišnje izdanje posvećeno je Borisu Papandopulu, velikanu hrvatske glazbe 20. stoljeća koji je neka od svojih temeljnih djela napisao upravo za taj festival, pa ne čudi što je na prvoj večeri publika mogla čuti njegovu "Hrvatsku misu u d-molu", u izvedbi Zbora HRT-a. 

Ovogodišnje Osorske glazbene večeri posvećene su Borisu Papandopulu, jednom od naših najvećih skladatelja 20. stoljeća koji je neke od svojih najvećih skladbi skladao za potrebe ovog festivala.


I ove će godine biti dodijeljene nagrade najboljim izvođačima, nagrade koje nosi ime osnivača ovog festivala Daniela Marušića koji je 1976. godine imao viziju i san te stvorio ovaj festival koji je danas jedan od najprepoznatljivijih u ovom dijelu Europe.


Branko Mihanović, umjetnički ravnatelj Osorskih glazbenih večeri, rekao je kako uz ponajbolje hrvatske sastave dolaze i svjetska imena.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek ustvrdila je da je Osor sa svojom misijom promicanja hrvatske autorske glazbe i hrvatskih skladatelja i izvedbi svjetski uspješnih umjetnika posve poseban.


- Uvijek se moramo sa zahvalnošću sjetiti utemeljitelja festivala Daniela Marušića, ali i svih onih koji su dali doprinos razvoju ovog festivala, sjetimo se i pokojnog Zlatka Stahuljaka koji je isto tako na ovom festivalu bio prisutan, rekla je minsitrica.


U programu festivala sudjeluje i Ansambl LADO, treći put se u Osor vraćaju Voces8, popularni vokalni ansambl iz Velike Britanije, a hornist Radovan Vlatković održat će dva koncerta koje će otvoriti zajedno s mezzosopranisticom Renatom Pokupić, a zaključiti izvedba djela komorne glazbe Erna von Donyhanija i Krzysztofa Pendereckog. Vlatkoviću će se u izvedbama pridružiti Stefan Milenkovich, Aleksandar Milošev, Enrico Bronzi, Marija Pavlović i Danijel Detoni.


Rezidencijalnim ansamblima osorskog festivala, Zagrebačkom kvartetu, Zagrebačkim solistima i Cantus Ansamblu pridružit će se vrsni puhači – španjolski oboist Ramón Ortega Quero, flautistica Lucija Stilinović i mladi francuski saksofonist Etienne Boussard.


-  Ključno mjesto programa pripast će djelima hrvatskih autora, posebice na koncertima Papandopulo kvarteta, čembalista Franje Bilića i klavirskog dua Ivančić/Cikojević. Bariton Leon Košavić i sopanistica Martina Zadro, uz klavirsku pratnju Lane Bradić, pripremaju večer opernih djela, a poseban će interes zasigurno izazvati i nastup ruskog pijanista Andreja Gugnina, ističu organizatori festivala.


Velika završnica pripast će Ansamblu Dialogos predvođenom Katarinom Livljanić, i njihovu programu „Barlaam i Jozafat. Buda – kršćanski svetac?“. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!