Predstava u kojoj glavnu riječ vode supruge novi hit ZKM-a

01.04.2023.

20:17

Autor: Maja Njirjak/Dnevnik/HRT

Predstava je adaptacija dviju zbirki priča Rumene Bužarovske

Predstava je adaptacija dviju zbirki priča Rumene Bužarovske

Foto: Dnevnik / HRT

Večeras je premijera predstave "Moj muž" u Zagrebačkom kazalištu mladih, a sudeći prema reakcijama s pretpremijere i proba bit će to novi hit tog kazališta. Predstava je adaptacija dviju zbirki priča Rumene Bužarovske, rado čitane i nagrađivane makedonske književne zvijezde. Njezinoj prozi sada je udahnut i kazališni život, u kojemu glavnu riječ vode - supruge.  

Duhovite i potresne. Sedam priča - sve do jedne nam poznate. Različite po ekonomskoj, sociološkoj ili političkoj niti i spojene u 140 minuta izrazito ritmične i iskrene predstave o ženama kojima je zajednički nazivnik - "Moj muž". 


- U svakoj će se prepoznati, ili će znati nekog tko zna takvu priču, ili su sami doživjeli, ili roditelji. Ovo je predstava baš za sve generacije, i za sve ljude, ne samo za žene, ovo je predstava i za muškarce, poručuje glumica Nataša Dorčić.

  

Gotovo cijeli ZKM-ov ansambl je na sceni. Većina ima više uloga, a čak je 13 ženskih. 

 

- Samo ću reći - napokon, bilo je i vrijeme da se sve žene, barem u ovom ansamblu, iskažu i veliki je užitak bio vidjeti kakve su uloge napravile, koliko su u tome bile predane i koliko je bilo zapravo predrasuda, kaže glumica Anđela Ramljak


- Kako u literaturi ima jako malo ženskih uloga i jako je malo ženskih komada, što god to značilo, ali evo je to tako, baš mi je drago da mi u tom kazalištu radimo jedan takav komad i adaptaciju, kaže glumac Dado Ćosić.

 

Tomislav Zajec preveo je prozu iz dviju zbirki priča, one "Moj muž" i "Nikamo ne idem" - na kazališni jezik, a na redateljski Dora Ruždjak Podolski.


- Točno kako ona to piše o ženskosti, tako se zapravo i ovaj komad treba igrati - znači, nikada doslovno i nikada ne nagaziti baš u petu brzinu, nego nekako ploviti tim vodama onkraj razuma, kaže redateljica predstave Ruždjak Podolski. 


Uz nenametljivu rotirajuću scenu, koja je baš poput broda, u koji ulaze i iz njega izlaze životne priče.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!