Prva "Tosca" Valentine Fijačko Kobić

19.04.2023.

09:39

Autor: Mirna Farkaš Salamon/Vijesti iz kulture/HRT/V.M.

Valentina Fijačko Kobić

Valentina Fijačko Kobić

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

U samo nekoliko dana pratili smo dva izvrsna debija u "Tosci" zagrebačkog HNK: Lana Kos svoju je dvadesetu godišnjicu karijere proslavila upravo tom ulogom, a prvu Toscu, u svoju je sjajnu opernu karijeru, upisala i njezina kolegica, prvakinja zagrebačke opere Valentina Fijačko Kobić.

U garderobu solistica u zagrebačkoj nacionalnoj kući Valentina Fijačko Kobić prvi je put ušla 2001., kao studentica je debitirala tumačeći ulogu Loret u Puccinijevoj operi "Gianni Schicchi", a u toj ju je istoj garderobi posjetila ekipa Vijesti iz kulture:

Tijekom karijere Valentina Fijačko Kobić otpjevala je tridesetak velikih uloga, na svim hrvatskim opernim pozornicama, no dramski je reportoar - priznaje nam - izbjegavala:

- Ja sam se stalno bojala nekih uloga kao što su Madama Butterfly, kao što su neke uloge koje su dosta dramatske, zbog toga da bi mi glas duže ostao svjež, ali došle su neke godine, i nakon dvadeset godina sada zapravo više nemam što kalkulirati, kaže prvakinja zagrebačkoga HNK-a.

Godine 2019. zablistala je u ulozi Cio-Cio-San u operi Madama Butterfly, a prije nekoliko dana debitirala je u jednoj od najtežih dramskih opernih uloga, Tosci Giacoma Puccinija.

- Učila sam je, pa usudit ću se reći, skoro kontinuirano godinu dana. Tosca je u predstavi primadona. Iskreno, ja se ne osjećam baš potpuno kao neka primadona, tako da je zapravo i zahtjevan moment bio i što se tiče glume, dodaje Fijačko Kobić.

Veličanstvena uloga dostojna je samo najvećih diva; Valentina Fijačko Kobić svojom je izvedbom osvojila srca i publike i kolega:

- Valentina je vrlo muzikalan sopran, iznimno je senzibilna i vidi se kako raste iz predstave u predstavu, istaknuo je Pier Giorgio Morandi, počasni šef dirigent HNK Zagreb.

Solist opere HNK Zagreb Ljubomir Puškarić ustvrdio je, pak, da mu je jako drago da se Valentina uhvatila u koštac sa tako zahtjevnom ulogom:

- Mogu samo reći na temelju njene prve izvedbe koju sam gledao da je zaista odradila sjajnu predstavu, izjavio je Puškarić.

Nacionalna prvakinja HNK Zagreb Dubravka Šeparović Mušović kaže da joj je velika čast dijeliti scenu s Valentinom:

- Zato što smo vrlo često u istim produkcijama, ona kao sopran, ja kao mezzosopran, a možda mi je još draže s njom dijeliti garderobu u kojoj su oni događaji koji baš nisu uvijek vidljivi, priznaje Šeparović Mušović.

Prvak opere HNK Zagreb Davor Radić Valentinin glas opisuje kao "prekrasan, moćan, topao dramski sopran s kojim može gotovo sve."

- Ona ima jednu odličnu tehniku, koja joj omogućava svako nijansiranje, ocjenjuje Radić.

Intendantica HNK Zagreb Iva Hraste Sočo napominje da "Valentina sa ostalim kolegicama nosi repertoar kuće."

- Sigurna sam da ćemo je vidjeti i dalje i u drugim ulogama, pogotovo dramskog soprana, zaključuje Hraste Sočo.

S pjevačima poput Valentine Fijačko Kobić, koji mogu stati uz bok i najvećim svjetskim zvijezdama, zagrebačka je opera ušla u novo zlatno doba u kojem se za svaku izvedbu traži ulaznica više i liste čekanja nisu nepoznanica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!