Pulsku Arenu UNESCO dvaput odbio, treća kandidatura

12.09.2023.

20:01

Autor: Marko Percan/Jasminka Kalčić/D.M./Dnevnik/HRT

Pulska Arena ponovo će biti kandidirana za UNESCO-ov popis svjetske baštine. Bit će to treći pokušaj kandidiranja tog impresivnog rimskog zdanja. Prijave 1996. i 1999. godine bile su neuspješne pa će se ovog puta kandidaturi pristupiti na drugačiji način.

Legenda kaže da su je izgradile vile. Povijest pak da je izgrađena u 1. stoljeću. Najveći je to antički spomenik u Hrvatskoj. Puljani su gotovo navikli na Arenu, no na goste ostavlja pravi dojam.

- Arena je zanimljiva i posebna po jednom detalju koji ima, a to su četiri kule koje se nalaze na vanjskom plaštu amfiteatra i koje nema ni jedna druga poznata Arena u svijetu, tumači ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo.

Dovoljno rijetka za UNESCO-ov popis?


No, razlog dosadašnjih UNESCO-ovih odbijenica možda leži u podzemlju Arene. Neslužbeno, priča se da su uzrok tomu nestručni zahvati tijekom adaptacije 1985. Zadiralo se tada u same temelje Arene te je srušen dio rimskog zida. Dio Arene 90-ih je godina uređen i kao kafić. Službeni razlog odbijenice pak do danas nije poznat.

- U jednom svom obrazloženju rekli su da cijela pulska antička baština, Arena i kazalište - nemaju univerzalnu vrhunsku vrijednost. Nisu objasnili zašto je to tako, tako da mi u principu ne znamo, dodaje Komšo.

Ovog puta koncept prijave bit će drugačiji


No ovog puta koncept prijave bit će drugačiji. Arena bi trebala biti prijavljena kao dio antičke baštine zajedno s amfiteatrima u Nimesu i Arlesu u Francuskoj.

- Nadamo se da će napokon pulska Arena biti pod UNESCO-om jer mnogi misle da jest. Nažalost, nije. Vjerujem da će ova prijava uspjeti, da ćemo biti dio europske priče i da će pulska Arena biti vodilja u svemu tome, kaže gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Treća sreća za pulsku Arenu?

Treća sreća za pulsku Arenu?

Foto: HTV / HRT

A u svemu tome bit će potrebno puno kulturnog pa i političkog lobiranja.

- Međunarodno vijeće za spomenike i spomeničke cjeline (ICOMOS) je nakon 1999. izradilo komparativnu studiju nekoliko amfiteatara i kazališta s odlukom da je za tu vrstu građevine najreprezentativniji jedini pojedinačno upisani amfiteatar El Jem u Tunisu. Suočena s takvom preporukom ICOMOS-a, Republika Hrvatska je tada povukla kandidaturu čime je sačuvala mogućnost kasnije kandidature istog kulturnog dobra, priopćili su iz Ministarstva kulture.

Treća sreća za pulsku Arenu? Neće se znati tako skoro jer proces traje godinama. A Grad Pula nada se da će kandidaturu dostaviti do iduće jeseni. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!