Serija "Šutnja" uvrštena u prestižni program Berlinale Series Marketa

19.01.2022.

20:37

Autor: Tamara Džebić Šaljan/Dnevnik/IMS/HRT/T.D.

Počelo snimanje nove HRT-ove kriminalističke serije "Šutnja"

Počelo snimanje nove HRT-ove kriminalističke serije "Šutnja"

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

Dramska serija "Šutnja", nastala u suradnji HRT-a i produkcijske kuće Drugi plan, uvrštena je u prestižni program Berlinale Series Marketa, na kojemu se predstavljaju projekti iznimne umjetničke kvalitete i velikog tržišnog potencijala. Scenarij za seriju, nastalu prema motivima romana Drage Hedla, napisao je Marjan Alčevski, a režirao ju je Dalibor Matanić. Prvu sezonu šestodijelne serije moći ćete na HRT-u gledati od 7. ožujka.

Nakon svjetskog uspjeha serije "Područje bez signala", koja se upravo prikazuje na našem programu, još jedno veliko priznanje. Ovaj put riječ je o seriji "Šutnja" koja se našla među 14 odabranih iz cijeloga svijeta, koje će biti prikazane na ovogodišnjem Berlinalu u sklopu programa posvećenog televizijskoj ponudi. 

Dječja prostitucija i trgovina bijelim robljem - teme kojima se novinar i književnik Drago Hedl bavio u svojoj književnoj trilogiji - u šestodijelnu seriju pretočili su višestruko nagrađivani redatelj Dalibor Matanić i produkcijska kuća Drugi plan - isti tim koji je potpisao "Novine" - prvu hrvatsku seriju prodanu Netflixu. Ovaj put u projekt su se uključili i ukrajinski i njemački producenti, a prije samog kraja i najveći njemački javni servis ZDF, odnosno ARTE.

- Oni će je premijerno pokazati u svom programu u "prime timeu", što nama osobno pričinja veliko zadovoljstvo, a mislim da je važno i za Hrvatsku radioteleviziju, ali i za hrvatsku audiovizualnu kulturu uopće. To je prvi put, koliko mi znamo, da je jedan tako veliki europski sustav ušao u koprodukciju na televizijskoj seriji, ističe Miodrag Sila iz produkcijske kuće "Drugi plan".

U sklopu Berlinalea od 10. do 17. veljače najvećim filmskim stručnjacima, streaming platformama i producentima, među 14 odabranih serija iz cijeloga svijeta, iznimne umjetničke kvalitete i velikog tržišnog potencijala, bit će predstavljena i "Šutnja" koja je snimana u Osijeku i Kijevu, gdje se sjajnim hrvatskim glumcima pridružila i kijevska zvijezda Ksenija Mishina.

- Kad smo snimali u Ukrajini, to je nevjerojatno koliko ona ima obožavatelja, tako da uz mjere zaštite seta od korone imali smo i mjere zaštite seta od obožavatelja. Tako da to su neki slatki izazovi, no sretni smo da smo uopće snimali u pandemiji i da imamo neke dobre rezultate, reakcije. Tako da jedva čekam da ljudi vide seriju, krimi žanr u koji idemo iz totalno neočekivanog kuta, kaže Matanić.

U glavnim ulogama, uz MIshinu, nastupaju Goran Bogdan, Darko Milas, Sandra Lončarić, Leon Lučev, Zlatko Burić i brojna druga poznata glumačka imena. 

I dok naše serije gotovo svakodnevno ostvaruju međunarodne uspjehe, a hrvatska televizijska produkcija postaje među najcjenjenijim u ovom dijelu Europe, 1. epizoda serije "Šutnja" na program Hrvatske televizije stiže 7. ožujka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!