Tajna operacija u Zagrebu na holivudski način

13.11.2022.

20:16

Autor: Maja Njirjak/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

''Canary Black''

''Canary Black''

Foto: HTV / HRT

Holivudska produkcija filma ''Canary Black'' ušla je u četvrti tjedan snimanja, a HRT je dobio ekskluzivno pravo pokazati što se sve događalo iza kamera. 


Canary Black ime je tajne operacije. A ona se ni manje ni više provodi u Zagrebu. 

- Agentica koju glumi Kate Beckinsale ovdje živi, na tajnoj misiji je i pretvara se da je netko drugi, a ne operativka CIA-e. No bude izdana i to je razlog ucjene i otmice njezina supruga, rekao je Pierre Morel, redatelj filma ''Canary Black''.

Kate Beckinsale strogo je zaštićena od pogleda, ali na Instagramu rado objavljuje doživljaje sa seta. Neki i ne znaju da na setu ima dublericu.   

Najvažnije hrvatske autorske uloge su: majstorica maske i kostimografkinja.

- Bit će ne samo na njoj već će dosta SFX-a biti i na drugim likovima. Tako da netko tko voli masku, bit će mu interesantno gledati, naglasila je Tatjana Tomšić, majstorica maske i specijalnih efekata.

- Snašli smo se i s domaćim brendovima, nismo gotovo ništa morali šivati. Marin Sovar nam je puno pomogao, rekla je Nikolina Kostanjšek, kostimografkinja.

Film se snima ukupno 60 dana - 55 u Zagrebu, a 5 u Rovinju koji glumi Tokio. U tijeku je snimanje od Frankopanske, preko Ilice do Trga. 

- Bit će jurnjave, bit će puno eksplozije, možda i pucnjava, ali sve u redu - to je sve dio akcijske scene, nema panike, istaknula je Vanja Sremac, direktorica filma.

- Pazimo na promet pješaka, promet vozila, pazimo da netko ne bi slučajno uletio u kadar, to je najviše iz sigurnosnih razloga, rekao je Tomislav Peleski, lokacijski menadžer.

No, ovaj je set pokazao da uz 350 domaćih, nedostaje još filmskih radnika.  

- Moramo imati program prekvalifikacije i na tome se radi planiramo za deficitarna zanimanja jedan program, naglasio je Christopher Marcich, ravnatelj HAVC-a.

- Mislim da ćemo ove godine nadmašiti čak i 2019. godinu pretkriznu, za vrijeme koronavirusa smo uspjeli osigurati da se nastavi snimati. Jako sam optimistična, istaknula je Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture.

- Grad Zagreb će od ovog filma inkasirati 11 milijuna kuna, rekao je Luka Korlaet, dogradonačelnik Zagreba.

A ukupna zarada je 80 milijuna. Film se u kinima očekuje potkraj 2023. godine. Ovisno o uspjehu, Zagreb bi mogao postati meka za akcijske filmove i brojne turiste.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!