06:55 / 25.08.2021.

Autor: Tamara Džebić Šaljan/Studio 4/V.M./HRT

Ususret jednom od naših najiščekivanijih književnih festivala

Festival svjetske književnosti, 2020.

Festival svjetske književnosti, 2020.

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

U 2021. - godini čitanja jedan od najiščekivanijih književnih festivala je Festival svjetske književnosti koji će se održati od 5. do 11. rujna. 

Nakon prošlogodišnjeg hibridnog izdanja ovogodišnji Festival ponovo u Hrvatsku dovodi neke od najvećih svjetski pisaca. Bez sumnje najveća zvijezda festivala bit će bjeloruska dobitnica Nobelove nagrade za književnost Svetlana Aleksijevič, no uz nju u Zagreb dolazi još niz sjajnih pisaca.


Tko će biti gosti ovogodišnjeg Festivala svjetske književnosti doznali smo od umjetničkog direktora i začetnika festivala Seida Serdarevića kojeg smo ugostili u Studiju 4:

Deveti Festival svjetske književnosti nakladnika Frakture održat će se od 5. do 11. rujna s fokusom na slovensku književnost, a donosi tridesetak programa u kojima će sudjelovati pedesetak autora iz petnaest zemalja i s triju kontinenata.


I ove godine FSK u Zagreb dovodi ponajveća imena svjetske i hrvatske književnosti pa će tako publika u Zagrebu, u Hrvatskom glazbenom zavodu i Knjižari Fraktura, na Trećem programu HRT-a, u Uraniji prostoru kreacije, u Galeriji Canvas te u Botaničkom vrtu, imati priliku uživo slušati razgovore s pedesetak autora iz petnaest zemalja, s triju kontinenata.


Ove godine u središtu je interesa slovenska književnost, a Slovenija će biti i zemlja gost najvećega svjetskog Sajma knjiga u Frankfurtu 2023. godine. U fokusu 9. FSK-a bit će i obilježavanje stote obljetnice djelovanja Francuskog instituta u Zagrebu.


Tijekom Festivala posebno će biti predstavljena bjeloruska književnost i njezini autori, od kojih su mnogi disidenti režima Aleksandra Lukašenka.


Program uključuje više od trideset događanja, dvije kazališne predstave, te tradicionalnu izložbu hrvatskih likovnih umjetnika koji svoja djela stvaraju inspirirani romanima, knjigama, priča ili poetskim zbirkama gostiju Festivala. Izložba se otvara 2. rujna u Galeriji Canvas.


Većina će gostiju doći u Zagreb, a bit će i nekoliko hibridnih programa. Svečano otvaranje Festivala svjetske književnosti održat će se 5. rujna u 20 sati na Sunčanoj strani Prisavlja uz izravan televizijski prijenos na Trećem programu Hrvatske televizije.


Vizualni identitet Festivala i ove je godine ostvaren u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu. Na natječaju na kojem su sudjelovali studenti Akademije stručni je žiri u sastavu Maja Rožman (predsjednica), Sibila Serdarević i Tomislav Buntak za pobjednički rad odabrao rad Nikoline Žabčić, studentice prve godine diplomskog studija animiranog filma.


Pokrovitelji i sponzori festivala su Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Zagreb, Hrvatska elektroprivreda, Barcaffe, Turistička zajednica grada Zagreba, Fondacija Jan Michalski, Traduki, Veleposlanstvo Slovenije u RH, Francuski institut u Zagrebu, Talijanski kulturni institut, Austrijski kulturni forum, Goethe-Institu, Veleposlanstvo Izraela i Acción Cultural Espaola.


Ulaz na sva događanja 9. FSK-a bit će moguć sukladno propisanim epidemiološkim mjerama i uz covid putovnicu ili negativan test.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!