"Velo misto" prvi put na kazališnim daskama

03.03.2023.

20:18

Autor: Mirna Farkaš Salamon/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

"Velo misto" na kazališnim daskama

"Velo misto" na kazališnim daskama

Foto: HTV / HRT

Kultna televizijska serija s početka 80-ih godina prošlog stoljeća "Velo misto", nastala prema kronici Miljenka Smoje, u godini u kojoj se slavi 100-ta obljetnica njegova rođenja, dočekala je i svoje kazališno uprizorenje.

Duje, Meštar, Violeta, Ferata, Marijeta, Papundek ... likovi su uz koje su odrasle generacije.

- Meštar je, zna se što je, a ja igram onako kako ja mislim da treba i onako kako mislim da je Smoje mislio, naglašava Damir Lončar „Meštar”.

- Ja sam odrastao na tome, rekao je Marin Klišmanić „Duje”.

Galerija
"Velo misto", Foto: HTV/HRT
"Velo misto", Foto: HTV/HRT"Velo misto", Foto: HTV/HRT

- A u Dujine cipele, mislim jedino logično u ovoj cijeloj ekipi da to budem ja, jer ne može sad Zagrepčanin osnovati Hajduk, kako bi to mogli sada prihvatiti, ističe Marin.

- Ja nisam gledala seriju, mene je serija generacijski mimoišla. Moram priznati da mi je puno veću referencu dala knjiga, govori Vanda Winter „Violeta”.

Jedini na pozornici koji je glumio i u seriji i u kazališnoj predstavi je Bakalar - Vinko Kraljević.

- Nema, skoro bih rekao, nikakve veze s Velim mistom osim što je ista priča, ispričana na jedan potpuno drukčiji način, rekao je Vinko Kraljević „Bakalar”.

- Volim takve velike materijale zato što naprosto onda možemo iznijet cijelu puninu života i ne baviti se dramskom strukturom nego imati i tuge i smijeha i tragedije i komedije i drame, istaknula je Marina Pejnović, redateljica. 

Unatoč velikom interesu za ulaznice, zagrebačko "Velo misto" samo će još nekoliko puta biti izvedeno u Komediji jer kazalište uskoro ide u obnovu.  

- Kazalište radi, imamo predstave u dvorani Lisinski, Ljepoticu i Zvijer, također u klubu kazališta Komedija koje je naša druga scena i tu se održavaju predstave. Drago mi je da kroz ovaj period gostujemo i u zemlji i u inozemstvu na ozbiljnim festivalima, naglašava Miljenko Puljić, ravnatelj „Komedije”.

Humor nosi život, a život je prepun humora, pa će i nekoliko mjeseci obnove kazališta brzo proći. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!