Marija Jurić Zagorka i danas je mnogima inspiracija

02.03.2023.

20:13

Autor: Vesna Zovko/T.D./Dnevnik/HRT

Marija Jurić Zagorka

Marija Jurić Zagorka

Foto: HTV / HRT

Dovoljno je reći "Grička vještica" ili "Kći Lotrščaka" pa da većina prepozna djela Marije Jurić Zagorke, najčitanije hrvatske književnice i naše prve profesionalne novinarke. No, ona je bila i više od toga. Bila je žena koja je nadahnjivala ostale, bila je žena - ispred svoga vremena. Marija Jurić Zagorka rođena je na današnji dan 1873. u Vrbovcu, a upravo joj je u njezinu rodnom gradu večeras odana posebna počast. 

Reporterka HTV-a Antonia Ćosić javila se u Dnevnik iz Vrbovca te rekla kako se čak 11 vizualnih umjetnica objedinjeno u devetogodišnjem izložbenom programu "Femininologija" udružilo i napravilo omaž Zagorki u galeriji Pučkog otvorenog učilišta u Vrbovcu, nedaleko od imanja Negovec gdje je Zagorka rođena.

- Dale su svoj osvrt na Zagorku s naglaskom na njen autobiografski roman "Kamen na cesti". Učinile su to u različitim medijima. Zbilja bogata izložba kakvu Zagorka zaslužuje. Kada se sjetimo Zagorkinog života, njene romane danas bi prozvali bestsellerima, a možda bi njena javljanja u Dnevnik promatrali s posebnim zanimanjem i posebno slušali njene britke osvrte na stanje u državi i Europi u svoje vrijeme. Za života nije dobila priznanje za književni i novinarski napredak. Njezine zadnje godine izgledale su poprilično tužno, rekla je u javljanju Antonia Ćosić.

Pisaći stroj Marije Jurić Zagorke posjetitelji njezina stana na zagrebačkom Dolcu doživljavaju pomalo magičnim. Kao da oživljava trenutke pisanja naše najčitanije književnice, prve hrvatske novinarke, feministice, sindikalne aktivistice. Koja se gorljivo borila protiv mađarizacije i germanizacije.

Inspiracija je i danas ne samo za žene srodnih profesija nego i za - modne stilistice.

- Uređivala je i vodila različite modne rubrike, čak je uređivala časopis za modernu ženu Hrvatica, gdje je često secirala neke modne stilove, rekla je Alma Premrl Zoko, novinarka i modna savjetnica.

Junakinje svojih romana lijepo je odijevala. A sebe u modu koja je prkosila društvenim konvencijama svoga vremena. Hlače, haljine i suknje slične onima koje se danas nose.

Prugasta košulja, koja je muška košulja, s muškim modnim detaljem s kravatom u suvremenoj kombinaciji i u nekoj kombinaciji kakvu je nosila Zagorka. 

Muškobanjasta baba, tako su je častili u njezino vrijeme oni koji su je kao književnicu i novinarku osporavali i napadali. No i u vlastitoj obitelji nije imala potporu ni razumijevanje.

- Ja glumim u predstavi mamu, majku Marije Jurić koja je obilježila na jedan specifičan način njen život i djetinjstvo iznad svega, rekla je glumica Mirta Zečević.

- Da nije bilo tog odnosa između njih dvije, danas vjerojatno ne bismo imali ni Gričku vješticu ni Kći Lotrščaka, ni bilo koje djelo koje je Marija Jurić Zagorka napisala, rekla je glumica Mia Krajcar.

Predstava "Kakva majka, takva kći" i Modna radionica Marije Jurić Zagorke samo su dio zanimljiva obljetničkog programa koji Centar za ženske studije organizira u memorijalnom stanu slavne književnice i novinarke do 5. ožujka.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!