Zanimljivi eksponati u muzejskoj čuvaonici

06.08.2023.

07:00

Autor: Tamara Džebić Šaljan/T.D./Dnevnik/HRT

I dok je u tijeku obnova Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu, nakon velikih oštećenja od potresa, muzejski eksponati pohranjeni su na 3 lokacije. Naša ekipa obišla je suvremeni depo u Novom Petruševcu opremljen po svjetskim standardima


Gotovo milijun i pol muzejskih eksponata čuva se na 2.000 četvornih metara u moderno opremljenim prostorijama, a u svakoj se, ovisno o građi prate relativna vlažnost, temperatura, svaka ima odgovarajuću rasvjetu te zaštitu od prašine i štetnika.

- Kost skeletnih elemenata odnosi se na kukovlje, zdjelični pojas mamuta koji je star otprilike 30 tisuća godina. On je pronađen krajem 19. stoljeća iz šljunka na obali rijeke Drave, rekao je Dražen Japundžić, voditelj Geološko paleontološkog odjela.

- Školjkaši stari otprilike 14 do 15 milijuna godina i nađeni su na prostoru Hrvatske. Može se vidjeti jedan primjer školjke koja pripada obitelji peptinida, njihovi današnji srodnici su Jakobove kapice, rekla je Marija Bošnjak, viša kustosica.

Čuvaonica ima karantenu, hladnjače, preparatorske radionice te moderne laboratorije. 

- Za svoj diplomski ovdje radim na jednom uzorku koji je komad stijene na kojoj se nalaze kosti izumrlog morskog gmaza. Moja je zadaća njega preparirati, maknuti stijenu da se te kosti vide, a to radim pomoću različitih alata, primjerice pneumatskih malih iglica i razrijeđene kiseline, istaknuo je Jan Vidaković, student biologije i paleontologije na PMF- u.

Većina građe ostat će u ovim depoima, no dio, namijenjen za postav, odmah nakon obnove vratit će se u Hrvatski prirodoslovni muzej u Demetrovoj ulici.

- Muzej će biti gotov krajem ove godine i dio će biti otvoren već u prvom mjesecu, a puno otvorenje sa svim postavom i povratkom eksponata, očekujemo u četvrtom mjesecu, istaknuo je Branimir Ivić, voditelj marketinga Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

Do tada eksponati ostaju na sigurnom u svom stalnom domu na zagrebačkoj periferiji.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!