16. Mali Marulić: osam predstava za sve uzraste

03.04.2023.

12:50

Autor: Regina Zubanović/Dobro jutro, Hrvatska/Hina/HRT/V.M.

Mrljek i Prljek

Mrljek i Prljek

Foto: Gradsko kazalište lutaka Rijeka / promo

Počinje šesnaesti po redu Festival hrvatske drame za djecu ''Mali Marulić'', u organizaciji Gradskog kazališta lutaka Split. Od danas, 3. travnja, do četvrtka, 6. travnja, u organizaciji Gradskog kazališta lutaka Split bit će izvedeno osam predstava za sve uzraste.

Za sudjelovanje na ovogodišnjem Festivalu prijavljeno je ukupno 20 predstava od kojih je selektorica Ana Tonković Dolenčić odabrala osam za natjecateljski dio programa.

Uoči početka festivala ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska bila je u Gradskom kazalištu mladih u Splitu gdje je razgovarala s ravnatelj Festivala hrvatske drame za djecu ''Mali Marulić'' Lucijanom Rokijem i selektoricom Anom Tonković Dolenčić:

- Iz moje današnje perspektive kao autorice, ali i „publike s djecom“ imam dojam da kazalište za mlade, mlađe i najmlađe neizmjerno napreduje. Nije riječ o demantiranju pesimizma sjećanja već o istinskim pomacima u kvaliteti, brojnosti i raznolikosti. Sadašnje predstave prerastaju svoje dobne odrednice i brišu gornje granice ciljanog uzrasta pa i mnogi odrasli vole gledati predstave za djecu, istaknula je selektorica Tonković Dolenčić u uvodnom tekstu.

Osim predstava splitskoga GKL-a, domaćina festivala, bit će izvedeno još sedam predstava iz Zagreba, Rijeke, Osijeka i Čakovca, a nakon 13 godina na splitsku scenu ponovno dolaze i gosti iz Srbije - Dječje pozorište Subotica, koji su jutros i otvorili festivalski program.

- Tijekom četiri festivalska dana predstave će se izvoditi na pozornicama Gradskog kazališta lutaka i Gradskog kazališta mladih, najavljeno je iz GKL-a.

Splitska publika svih uzrasta moći će pogledati osam odabranih naslova: na repertoaru su "Dislike" autorice Petre Cicvarić, u režiji Peđe Gvozdića i produkciji Gradskog kazališta ''Zorin dom'' iz Karlovca, "Bijeli klaun" autora Damira Miloša, u režiji Maje Kovač i produkciji Kazališne družine "Novi život" iz Zagreba, "Duga" autora Dinka Šimunovića, u režiji Ane Kreitmeyer i produkciji Dječjeg kazališta Dubrava iz Zagreba.

Na repertoaru su također i "Drvljaci" autora Vanje Jovanovića i Patrika Gregureca, u režiji Vanje Jovanovića i produkciji Kazališne družine "Pinklec" iz Čakovca, "Mrljek i Prljek" autora i redatelja Davida Petrovića, u produkciji Gradskog kazališta lutaka Rijeka, "Alo to sam ja" autorice Ivane Vuković, u režiji Ivana Plazibata i produkciji Gradskog kazališta lutaka u Splitu, "Divlji konj" autora Božidara Prosenjaka, u režiji Tamare Kučinović i produkciji Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku, te "Ne idi daleko" prema tekstu i režiji Tamare Kučinović i u produkciji Dječjeg kazališta Subotica iz Srbije.

U sklopu svečanog otvorenja bit će dodijeljene i nagrade Natječaja za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu.

Najboljim tekstom proglašen je ''Put u maštaluziju'' autorice Marijane Nole, kojoj je pripala prva nagrada. Drugu nagradu dijele autorice Maja Katić i Dunja Fajdić za tekst ''Naopačke'', a treću nagradu osvojila je Hana Veček za tekst ''Tik-tok-bum!''.

Održat će se i popratni festivalski programi, nagrađene tekstove čitat će studenti glume Umjetničke akademije u Splitu, i to u Glazbenom salonu Jakova Gotovca u Hrvatskom domu.

Nagrade za najbolje predstave i umjetnička ostvarenja dodijelit će se posljednjeg dana festivala, a nagradu za najbolju predstavu dodijelit će i dječji žiri koji čini pet učenika splitskih osnovnih škola.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!