Poticanje djece na čitanja od najranije dobi

06.06.2023.

11:53

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/B.B.B.

ilustracija

ilustracija

Foto: P A / Shutterstock

"Rođeni za čitanje" nacionalni je program poticanja čitanja djeci od najranije dobi i bavit će se predškolskom djecom kao čitateljima uz aktivnu ulogu pedijatara u njihovim ordinacijama. Sredstva potrebna za realizaciju projekta osigurana su u državnom proračunu u iznosu od gotovo 270 tisuća eura godišnje. Program je danas predstavljen u Botaničkom vrtu.

Na redovitim sistematskim pregledima u 249 pedijatrijskih ordinacija svako će dijete od navršenih 6 mjeseci dobiti svoju prvu slikovnicu, ukupno četiri do djetetova polaska u školu. Pedijatri će roditelje uputiti kada, gdje, kako i zašto čitati djeci.

- Cilj ovog projekta nije učiti čitati i pisati nego je cilj naučiti djecu i roditelje kako zavoljeti čitanje kako bi ih čitanje pratilo kroz cijeli život, rekla je Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija.

Naime, podaci pokazuju da manje od 10 posto roditelja čita djeci mlađoj od 3 godine. U Italiji pak, koja taj program provodi više od 20 godina, i čitalačka pismenost porasla je za 40 posto.

- Prva ideje se rodila 2007. na kongresu socijalne i preventivne pedijatrije u Trstu kad sam ja prvi put o ovome čula, jednog od idejnih začetnika ovog projekta u Europi. Pozvali smo profesora da dođe predstaviti program u Dubrovnik i već iduće godine smo startali s orginalnim programom Nati per leggere, rekla je Marija Radonić, idejna začetnica programa, pedijatrica.

Program je 2017. uvršten u Nacionalnu strategiju poticanja čitanja i sve ove godine sustavno se pripremao. Sve slikovnice odabrane na natječaju djela su hrvatskih autora i ilustratora.

- Moram priznati da je to jedan od najljepših trenutaka interakcije roditelja sa djecom. Točno se vidi, ja to sad empirijski mogu pratiti, kako imaju interes i kako pravimo distinkciju između što manje mobitela i knjige, što je zahtjevna bitka koju se ne dobiva baš svaki dan, priznao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH.

Kako bi se promijenili negativni trendovi prema kojima više od polovine građana ne pročita nijednu knjigu u godinu dana, potrebno je dugogodišnje sustavno ulaganje i briga, no rezultati su dugoročni i važni i za pojedinca i za društvo u cjelini. "Rođeni za čitanje", bez dvojbe, najbolji je put ka tom cilju.

Pogledajte prilog Tamare Džebić Šaljan:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!