Mato Lovrak ponovno u društvu onih kojima je posvetio svoja djela

28.03.2023.

07:07

Autor: Danijela Hegediš Preskočil/Regionalni dnevnik/HRT/R.S.

Dolazak učenika iz svih krajeva Hrvatske

Dolazak učenika iz svih krajeva Hrvatske

Foto: HTV / HRT

Mato Lovrak, pisac za djecu, rođen je u Velikom Grđevcu gdje je i pohađao školu. Ondje se sada nalazi njegova spomen soba te Lovrakov centar s muzejskim vlakom i mlinom koji godišnje obiđe i nekoliko stotina učenika iz svih krajeva Hrvatske. 

Mato Lovrak ponovno u društvu onih kojima je posvetio svoja djela. U školi koja nosi njegovo ime soba je u kojoj se sastalo njegovo djetinjstvo, odrastanje, bogat književni opus.

- Mato Lovrak nije bio dobar učenik, bio je prosjek, neka trojka. Onda ih učimo da nije važno kakve ocjene imaš nego je važno koliko se trudiš i koliko imaš volju uspjeti u životu, za HRT Regionalni dnevnik rekla je Kristina Barešić, stručna suradnica u kulturi.

Ovdje se nalazi i njegovo prvo tiskano djelo "Slatki potok" uz njegove vlastoručne bilješke. Vidjeti da je onaj tko je napisao, među ostalim djelima, "Družbu Pere Kvržice" i "Vlak u snijegu", jednom bio sasvim obično dijete nije mala stvar.

- Bilo je fora gledati njegove svjedodžbe i kakve je ocjene imao i bilo je fora gledati onu prvu tiskanu knjigu, kazala je Eva Peris, OŠ Braće Seljan, Karlovac.

Velikan dječje književnosti


I vlak i mlin - sve je ovdje. Planiraju registrirati mlin kako bi postao kulturno dobro, ali i obnoviti vlak koji je eksponat HŽ-a te ga osuvremeniti kako bi djeca pomoću visokih tehnologija mogla vidjeti dogodovštine Lovrakovih junaka. Sve se ovdje vrti oko velikana dječje književnosti pa od ove godine imaju i manifestaciju Lovrakovi pisci.

- Nagrađeni pisci nagradom Mato Lovrak motiviraju i educiraju kroz radionice neke nove Lovrakove pisce da stvaraju nova djela, opisuju događaje današnje djece, ali i promoviraju vrijednosti koje iz Lovrakovih djela žive i danas, istaknula je Zvjezdana Galkowski, ravnateljica Kulturnog centra "Mato Lovrak".

U bilogorskom zelenilu, na stazama djetinjstva pisca čija su djela klasici dječje književnosti, Karlovčani su se prepustili mašti.

- Ja si mogu zamisliti kako su mlin obnovili jer na početku je jako razrušeno, a na kraju je bilo lijepo, rekla je Izabela Glavinić, OŠ Braće Seljan, Karlovac.

- Mogu si zamisliti kao kako su išli na to odredište i onda su zapeli u snijegu i nisu mogli smisliti što bi napravili i onda su otpjevali pjesmu i uspjeli su zajedno, kazala je Lorena Bunčić, OŠ Braće Seljan, Karlovac.

Jer kad se male ruke slože sve se može!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!