Maturanti u Petrinji i Sisku prestrašeni i nesigurni

16.05.2021.

19:49

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik HTV-a/IMS

Za dva tjedna počinju ispiti državne mature, posjetili smo Sisak i Petrinju

Za dva tjedna počinju ispiti državne mature, posjetili smo Sisak i Petrinju

Foto: Dnevnik HTV-a / HRT

Za dva tjedna počinju ispiti državne mature. I dok se maturanti diljem zemlje naveliko pripremaju, posjetili smo one kojima je u ovoj situaciji najteže - maturante na potresom pogođenom području. U rubrici "O školstvu na distanci" za Dnevnik HTV-a otkrili su s kojim problemima se susreću.

Učenicima medicinskog smjera u Srednjoj školi Viktorovac u Sisku školovanje traje pet godina. Upravo imaju pripreme iz hrvatskog za maturu. Trudi se profesorica da nadoknade znanje jer ovi maturanti imaju još jedan problem:

- Oni hrvatski, matematiku i strani jezik imaju samo prve dvije godine, onda tri godine nemaju ništa od tih predmeta, a u istoj su situaciji kao i učenici koje te predmete slušaju sve 4 godine, objašnjava Tanja Vadla, profesorica hrvatskog jezika Srednja škola Viktorovac u Sisku.

-  Sada moramo nadoknaditi, jer se sve zaboravi i moramo doći na razinu gimnazije kako bi imali bar nekakve šanse!, nadovezuje se maturantica Mia.

Emil, također maturant, kaže kako je teško biti maturant u Sisku.

- Potres nas je jako unazadio i dan danas osjećam posljedice, kaže.

Koraljka Porić, ravnateljica, kaže kako su djeca "dosta izgubljena, uplašena".

- Ne moramo govoriti što jedan potres i pandemija izaziva kod učenika, djeca su izvan svog normalnog života, ali ovaj povratak u školu im je jako puno značio, kaže.

Nije lako ni onima u Petrinji. Nisu u svojoj školi jer stradala je u potresu, pa će maturu polagati u osnovnoj školi.

- Imamo sve uvjete za provedbu mature, dovezli smo sefove i dio opreme, kaže Milan Orlić, ravnatelj Srednje škole Petrinja, no naglašava još nešto: 

- Danas je bio potres, jučer je bio, ovdje stalno trese i pripreme za maturu u Petrinji sigurno nisu kao u drugim dijelovima Hrvatske.

Kako bi bar malo olakšala pripreme njima, ali i ostalim maturatima, profesorica hrvatskog jezika Marta Narančić iz Siska još prošle godine, kada je počela nastava na daljinu, osmislila je projekt videolekcija - "Hrvatski u zemlji čudesa".

- Mislim da maturantima puno znači ovaj tip pripreme, zato što su prošlogodišnji maturanti doslovno večer prije gledali videolekcije i uspjeh je bio odličan!, optimistična je.

Sigurno će se mnogi pitati, pa ćemo ih preduhitriti, da - to radi besplatno! A ima i objašnjenje zašto "Hrvatski u zemlji čudesa". Kaže, po Alisi - kao ona, i naši učenici bili su u zemlji čudesa - u virtualnoj nastavi.

Pogledajte video:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!