Mladi Splićani žele više kulturnih i sportskih aktivnosti, noćne autobuse...

24.11.2021.

16:48

Autor: Tatjana Lisičin/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

U druženju pred kazalištem mladi su bili konkretni

U druženju pred kazalištem mladi su bili konkretni

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

"Split - grad za mlade" inicijativa je koja je pred zgradom HNK organizirala događaj "Kavom protiv tlake". Uz besplatnu kavu, što je dio identiteta Splita, mladi su razmjenjivali zamisli o unapređenju života svoga naraštaja u gradu. Na njihovim stavovima temeljit će se gradski program za mlade koji je konačno u izradi.

Od običnog razgovora uz kavu često nastanu odlične ideje, a u druženju pred kazalištem mladi su bili konkretni. Trebaju više kulturnih i sportskih aktivnosti, noćne autobuse javnoga gradskog prijevoza, pristupačniji smještaj za studente.


- Mi imamo studentski budžet, nismo sad u mogućnosti da plaćamo treninge po 250 kuna tri puta tjedno. Kad je zima, ne možemo si priuštiti da svaki dan sjedimo u kafiću, a htjeli bismo nešto aktivnije i produktivnije, kaže Tea Roglić.


- Ja sam uključena u dosta udruga za mlade, tako da je ono što bih ja osobno htjela da mediji obrate više pozornosti na ono što mladi rade, kaže Lea Štambuk.


- Mislim da mladi ne znaju kako doprijeti do odgovornih za događanja i za promjenu u gradu Splitu i mislim da tu najviše šteka, kaže Lina Vuletić.


U istraživanje koje prethodi izradi strateškog gradskog dokumenta uključilo se i stav izrazilo gotovo 1300 mladih. 


- To još jednom dokazuje da mladi nisu pasivni, da mladi nisu nezainteresirani, nego da im se treba pristupiti na jedan drugačiji, prilagođen način, kaže organizator Goran Biličić iz Info zone Split.


- Naše službe obrađuju podatke, to je cijelo jedno sociološko istraživanje na kojemu će se temeljiti konačno program za mlade koji nismo imali u gradu, poručuje zamjenik gradonačelnika Splita Bojan Ivošević.


Mlade se itekako želi uključiti u donošenje odluka o njima samima, a nekonvencionalna kava i razgovor izvrstan su korak u tom smjeru. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!