Najmanja škola u Hrvatskoj, samo 13 učenika u 8 razreda

16.01.2022.

21:37

Autor: HRT/Dnevnik/Sunčica Findak

Najmanja škola u Hrvatskoj, samo 13 učenika u 8 razreda

Najmanja škola u Hrvatskoj, samo 13 učenika u 8 razreda

Foto: HRT / HTV

Ako ste ikada zamišljali malu školu u prirodi, a u njoj skromne učenike i skladnu zbornicu- našli smo je. I ne samo to. Škola u ličkom Gornjem Kosinju po broju učenika najmanja je u Hrvatskoj, samo ih je 13 u 8 razreda. A nekoć ih je bilo više od 700. Za našu rubriku "I mi idemo u školu" Sunčica Findak otkrila je mnoge zanimljivosti.

Vijugava cesta, prekrasna priroda, ali nikako doći do škole. Evo je. Profesor glazbenog nam kaže - na pravom ste mjestu. Žuri se u drugu školu.

- Na koliko škola predajete profesore Jankoviću? Na pet, samo na 5 škola. I kako je to? Odlično, dinamično, brzo tjedan prođe, odgovara Jan Janković, prof. glazbene kulture u OŠ "Anž Frankopan", Kosinj.

Niži razredi - naravno u jednoj učionici. Prvi, drugi i četvrti.

- Tea kod tebe ćemo učiti novo slovo B, kod Josipe zbrajati i oduzimati do 100, a cure kod vas- koja je važnost energije, rekla je Tamara Čović, učiteljica u OŠ "Anž Frankopan", Kosinj.

- Tei dobro ide slovo B. Pitamo je - najmanja je u razredu, paze li je starije.

U prizemlju dvije učionice. U jednoj 4 učenika iz dva razreda - imaju kemiju. Profesor Luka putuje iz Kaštela i radi u tri škole.

- Učitelj putnik i još radite u kombinaciji. Može li teže? Pa vjerojatno ne može ovo je kombinacija 7 i 8 razreda paralelno, kaže Luka Carev, nastavnik kemije u OŠ "Anž Frankopan", Kosinj.

Marko iz 7. razreda ima 100 pitanja za učitelja. I sam to želi biti.

- I kako živiš opiši malo? Pa lijepo seoski, kaže.

Marija iz 8. razreda ne dvoumi se kada je riječ o zanimanju.

- Ići ću u Gospić za vozačicu kamiona. Što ti kažu roditelji? Nemaju ništa protiv? Ne, ističe Marija.

Otišli smo i u zadnji razred - 5. i 6. I gotovo se rasplakali. Njih četvero je u 6., a Adrijan jedini u 5.

- Cijeli moj život bio sam sam u razredu, rekao je Adrijan, 5. razred.

Kristina se diže, ništa neobično...

- Ložimo kad nam padne napamet kad se potroši opet, kaže Kristina, 6. razred.

U zbornici dugo nismo vidjeli takav sklad.

- Kako vidite budućnost ove škole? Pa ja se nadam svijetloj budućnosti mi još uvijek imamo podmlatlka tako da računam da će škola opstati, ističe Zrinka Vukelić, ravnateljica OŠ "Anž Frankopan", Kosinj.

Nakon nastave malo igre, autobus strpljivo čeka i vozi djecu svakog do njegova doma. Netko ide automobilom - čeka ga put do Splita dug 3 sata.

- Nije teško, atmosfera u zbornici jeodlična, djeca su pristojna, zadovoljstvo je ovdje radit i nemam razloga ovu školu napustit, kazao je Tomislav Jurić, nastavnik informatike u OŠ "Anž Frankopan", Kosinj.

Možemo i ovom porukom završiti, bila bi jaka u slučaju da nekome padne na pamet ukinuti ovu školu. Ali dodat ćemo još nešto. Škola usred ničega, svi skromni, u zadruzi izrađuju suvenire, od prodaje:

- Priloge dajemo ili za škole u Africi ili humanitarno, kaže Ana Hrćan Šojat, nastavnica likovne kulture u OŠ "Anž Frankopan", Kosinj.

E sad možemo završiti prilog. Skromnost i humanost još postoji.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!