Neizvjesno hoće li smjer šumarskog tehničara biti pokrenut u Delnicama

08.07.2022.

09:34

Autor: Stanko Čulina/V.K./Vijesti/IMS/HRT

Sječa šume

Sječa šume

Foto: Stanko Čulina / HRT

Pomalo burno bilo je na Koordinaciji goranskih načelnika u Skradu. Oni su nedavno odaslali upit ravnateljici delničke srednje škole o stanju upisa u Šumarsku školu i nastavnom kadru. Iako je njezin odgovor bio optimističan, i dalje je neizvjesno hoće li smjer šumarskog tehničara najesen biti pokrenut u Delnicama.

Nema tko raditi u goranskim šumama. Stoga načelnici traže od škole da se otvori smjer šumarskog tehničara. To podržava i županija. I tako, ravnateljica Srednje škole u Delnicama odgovara da je na dan 30. lipnja za smjer šumarski tehničar, kao prioritet prijavljeno devet učenika. Ima ih još, no samo ovih devet je sigurno zainteresirano upravo za ovo zanimanje.

- Već tri godine pokušavamo to napraviti. Tri godine se vuče priča oko šumarskog tehničara unutar te srednje škole i nikako da se riješi. Nikome više ne vjerujemo. Ni načelnici, ali ni roditeljima koji se nalaze na području Gorskog kotara, rekao je David Bregovac, načelnik Općine Fužine.

- Čeka se da se napravi natječaj za potrebno nastavno osoblje i vjerujem da ćemo imati kadra jer se pokazao interes za radnim mjestima. Očekujem da će taj dio svakako ići, naglasila je Katarina Mihelčić, gradonačelnica Delnica.

I premda se u dopisu navodi da je osiguran nastavnički kadar, u to nisu potpuni uvjereni goranski načelnici pa imaju i neka svoja tješenja.

- Ako neće biti učitelja ja ću volontirati, jer sam te struke, godinu dana samo da svet to skupa uspije. Nadam se da će i moji kolege iz Hrvatskih šuma dati svoj obol, istaknuo je Damir Grgurić, načelnik Općine Skrad.

Škola je Ministarstvu dostavila dokaze o osiguranim uvjetima za uvođenje programa šumski tehničar. Hoće li iz Zagreba dobiti odobrenje znat će se vrlo skoro. Zasad razred broji devet učenika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!