Škoti imaju gajde, Bruno ima mih

06:55 / 01.03.2022.

Autor: Stanko Čulina/More/HRT

Bruno i mih

Bruno i mih

Foto: More / HRT

Škoti imaju gajde, a Loparani mihove. Ili bar još jedan - onaj Brune Škarića. Kada ga slušate na stijenama iznad Rajske plaže, čini vam se kao da reski zvuci miha od pamtivijeka titraju nad Loparom.

Na loparskim stinama iznad pješčanih, zlatnih loparskih plaža Bruno i njegov mih. Čuje se tanac u kristalno čistom jutru sunčane veljače.

Mih je zavolio još kao dijete. Kada ga je uzeo u ruke, znao je - mora biti uporan da bi ovladao tim tonovima.

- 1999. godine smo osnivali kulturno društvo, a mene je to uvijek vuklo pa sam u kratko vrijeme to uspio naučiti – kaže Bruno Škarić.

Pokazali su mu osnove, kaže i onda je vježbao i vježbao.

Pitamo Brunu što je najvažnije da bi se ovladalo mihom - sluh, pluća ili prsti? A on odgovara – volja.

Mih, tradicionalno puhačko glazbalo, odavno je prisutan u Loparu. Nije bilo fešte bez miha. Ni tanca, ni pireva. Mih je uvijek vodio narodne plesove za koje i danas Bruno svira tanac i pojku.

- Po priči mojih roditelja svaka je subota bio ples. Zabavljali su se, a druge muzike nisu ni imali. I na svakoj svadbi je mih bio poželjan. Jer lijepo ga je i vidjeti i čuti – kaže Bruno.

Druga strast loparskog svirača su životinje. Ovce i koze, jarići i janjčići omiljena su igračka najmlađeg sina Adama.

- Sve je to povezano, za mih napraviti, treba koža, a da nema njih, ne bi bilo ni kože – smije se Bruno.

Nema ni mesopusta bez miha. A da bi se izdržale ophodnje maškaruni moraju dobro jesti. I tu je Bruno majstor. Za mesopust se priprema gulaš od peteha.

I nije bilo ljepšega nego kada su se umorni težaci polako, nogu na nogu, uvečer vraćali iz loparskih polja. Tada bi se sjelo na zidiće, donijeli bi se žmuljevi vina i svu su skupa pili. Smijalo se, šalilo, prigrizlo. I tada bi Bruno zasvirao mih. Ma koliko noge bile teške, tancalo se dok sunce ne bi palo za obzor. Uz loparski mih i tance.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!