Rapska fritaja - nekad jelo za sirotinju, danas autohtona delicija

23.03.2022.

07:00

Autor: Stanko Čulina/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Rapska fritaja - nekad jelo za sirotinju, danas autohtona delicija

Rapska fritaja - nekad jelo za sirotinju, danas autohtona delicija

Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT

Znate li što je to rapska fritaja sa suhim štokljem? Zamućena jaja s krakovima hobotnice nekada su bila hrana uz koju su preživljavali mnogi siromašni otočani, a danas su delicija koju turisti prepoznaju kao autohtono jelo otoka Raba. Upravo ovih dana štokljeve na buri suši obitelj Španjol iz Kampora.

Što veća hobotnica to bolje. Krakovi se zakače za kuke i vješaju pod pergolu.

- Onda čekamo prognozu. Pripremili smo ih, oni su očišćeni i čekamo buru da ih stavimo sušiti. Nužno je tri dana da je dobre bure i sunca, kaže Nikica Španjol

Mnoge su Rabljane prehranili suhi štoklji. Oborita riba se prodavala, hobotnica je bila hrana skromih.

- To je bila sirotinjska spiza prije. Jelo za sirotinju. Ono što je bilo iz mora to bi se ulovilo, i pojelo. Za 2-3 dana bi se ušlo uzet drugoga, kaže Nikica Španjol.

Danas je fritaja specijalitet. Rapsko maslinovo ulje, začini, luk i kap vina.

- Soliti nije potrebno jer je hobotnica sušena na buri slana sama po sebi. I na to ćemo staviti jaja pa je sve spremno za jelo, kaže Ksenija Španjol.

Tako je stoljetni trud Rabljana postao autohtona delicija. Možda riječ "štokalj" teško izgovaraju, ali imaju je zapisanu u svojim mobitelima gosti iz cijeloga svijeta. Velik je to gastronomski gušt, dar mora i vrijednih ruku obitelji Španjol.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!