U Bakru obnova kamenih prezida

18.04.2023.

07:00

Autor: Stanko Čulina/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/T.S.

Prezidi izgrađeni još u antičko doba

Prezidi izgrađeni još u antičko doba

Foto: HTV / HRT

Iznad Bakarskog zaljeva i dalje traju radionice obnove bakarskih prezida. Riječ je o vjerojatno najstrmijim vinogradima na Jadranu, a zasađeni su još u antičko doba. Udruga Praputnjak krenula je u njihovu obnovu 2001. i do sada su uređena 2 hektara vinograda Takala. Težak je to i mukotrpan posao, ali pogled na Bakarski zaljev pruža veliko zadovoljstvo.

Od Bakra do Bakarca nekad su bila 42 hektara vinograda. Bakarska vodica izvozila se na bečki dvor.Danas,vrijedne ruke obnavljaju gromače, suhozide.

- Oduvijek ovdje radim s kamenom. Kamen se mora staviti na ležište i onda se stavi novi kamen. Nakon što se provjeri da se ne miče, onda se zatvori prostor iza njega, za HRT Regionalni dnevnik skromno je kazao Zrinko Mičetić, PZ Dolčina-Praputnjak.

Dižemo porušeno,popravljamo,njegujemo suhozid. Kako se gradi prezid-pa vrlo jednostavno. 

Kamen po kamen


- Pa s dolje prema gore. Slaže se kamen na kamen i nastojimo da tako ostane. Kamen je oko nas od malena, tako da nije to ni učeno ni naučeno. Proba se i uspjeh je kada ostane gore stajati, kazao je Boris Merle, PZ Dolčina-Praputnjak.


Obnovljena su 2 hektara današnjeg vinograda Takala. Bakarski suhozidi spominju se u Vinodolskom zakonu. Marija Terezija dopustila je pretvaranje ovih surovih hridi u vinograde.


- S obzirom na to da su nam Rimljani bili u Bakru ja vjerujem da bi nam neko istraživanje napravili, kao i onda. Sigurno se koristila blagodat mora i sunca da bi se uzgajala vinova loza i puno duže, smatra Ivona Miloš iz Udruge Praputnjak.


- Tek kad uhvatiš slagati i kad vidiš koliko je tu truda moralo biti, od Bakra do Bakraca sve je to. Mi smo danas izgubili cijeli dan i nećemo to moći napraviti, par metara zida, a ovo su kilometri i kilometri i to tek kad počneš slagati vidiš koliko je to truda moralo biti uloženo, rekao je Leo Biuk, Praputnjak.


Teška je to muka, no i veliko zadovoljstvo vidjeti obnovljenu Takalu. A dobiveno je i prvo vino-nova Bakarska vodica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!