07:33 / 07.04.2021.

Autor: Dominique Bratović-Vela/Dnevnik/HRT/E.L.S.

Novo razdoblje Erasmusa - nove prilike

Erasmusova generacija

Erasmusova generacija

Foto: HRT / HRT

Više od 2800 ugovorenih projekata, više od 112 tisuća građana svih naraštaja koji su sudjelovali u najvećem programu mobilnosti, usavršavanja i razmjene iskustava Europske unije. Pohvalno je da smo iz sedmogodišnje omotnice za Erasmus plus - iskoristili 99% dostupnih sredstava. Otvara se novo sedmogodišnje razdoblje i nove prilike.

Bez obzira na pandemiju - Clement, Daria i Melike došli su u Zagreb prije nekoliko mjeseci - volontiraju u Romskom nacionalnom vijeću.

- Zanimaju me pitanja vezana za manjine, zato sam ovdje. Pišemo članke o Romima, o diskriminaciji, ali i o uspjesima mladih Roma - kaže Clement Baloge, volonter Europskih snaga solidarnosti, Francuska.

Više od 2 i pol tisuće volontera boravilo je u našoj zemlji u proteklih 7 godina, otkako je Hrvatska dio Erasmusove zajednice. A programi solidarnosti i mobilnosti Erasmus + uspješna su europska priča već 30 godina.

- Ovi programi toliko su povezali mlade diljem Europe da ih nazivamo Erasmusovom generacijom. Ta je generacija samouvjerena i, više nego ijedna prije nje, spremna za život u globaliziranom svijetu - kaže Adrienn Kiraly, voditeljica Kabineta europske povjerenice za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade.

Tako se Sebastijan Kos nakon stručne prakse u Austriji ohrabrio - osnovao je uspješnu tvrtku za automatizaciju proizvodnje.

- Tek sam tada počeo nešto stvarati, gledati drukčije na svijet, malo promijenio filozofiju života - kaže taj Erasmus stipendist, sada i vlasnik tvrtke.

Počeo je novi sedmogodišnji Erasmus +. Hrvatskoj, samo u ovoj godini, donosi 210 milijuna kuna za programe razmjene, usavršavanja i stručne prakse.

- Ovo je baš životno iskustvo, svaka osoba treba ovako nešto raditi, barem jednom u životu - uvjerena je Melike Sarigul, volonterka Europskih snaga solidarnosti, Turska.

Mogućnosti ima, zanimanje mladih moglo bi biti veće. Prema podacima Ureda za međunarodnu suradnju, za odlazak najesen prijavio se samo 351 student zagrebačkog Sveučilišta, za stručnu praksu gotovo njih 250.

- Savršena prilika ne postoji, treba iskoristiti što je pred vama trenutno, zgrabiti priliku mobilnosti u drugoj zemlji, bit će vam odlično, samo naprijed - poručuje Rebeka Dajak, Erasmus stipendistica, Filozofski fakultet, Zagreb.

Portugal je, uz Njemačku i Španjolsku, među tri najpopularnije zemlje koje Hrvati biraju za razmjenu u sklopu Erasmusa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!