Škola u kojoj djeca kuhaju, kukičaju i izrađuju keramiku

13.03.2022.

19:54

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/HRT

Škola iz snova

Škola iz snova

Foto: HRT / HRT

U Osnovnoj školi u Mariji Gorici djeca već s 10 godina znaju kuhati, kukičati, raditi s keramikom. No, nije im strana ni informatika ni robotika. 


Škola je to kojoj će uvijek nedostajati taj jedan razred, 14 učenika koji su zauvijek otišli jednog jutra na pružnom prijelazu - Pojatno.

- Imamo mozaik posvećen našim učenicima koji su poginuli u prometnoj nesreći 1989. godine kada su putovali na školski izlet i mi taj dan 22.9.obilježavamo kao spomendan naše škole i uvrstili smo ga u školski kurikul – objašnjava Jasna Horvat, ravnateljica OŠ Ante Kovačića Marija Gorica.

Tako su uvijek s njima, kažu nam. A sigurno bi bili ponosni na školu. Primjerice više nije područna kao što je tada bila nego je matična sa 150 učenika. U školi je mnogo toga na ponudi - od robotike do modeliranja.

- Učenici rade, pile, a često mogu taj uradak i odnijeti doma – kaže Igor Jurišić, voditelj izvannastavne aktivnosti maketarstva OŠ Ante Kovačića Marija Gorica.

Nakon robotike nije problem otići na kukičanje.

- Planovi su ići ćemo na natjecanje iz kukičanja, mi smo dio zadruge, otići ćemo na natjecanje samo nam je problem s čim se predstaviti jer imamo dosta proizvoda – ističe Monika Kačić, voditeljica grupe za kukičanje OŠ Ante Kovačića Marija Gorica.

Marko ima savjet za sve one koji su u školi malo hiperaktivni:

- Ja sam inače jako nemiran, ali kad kukičam, to me smiruje - priznaje.

Nakon kukičanja, mogu na tjelesni u veliku sportsku dvoranu ili na keramičarsku grupu. Peć za keramiku malo je dislocirana, ali ništa nije problem. Pitaju: a znate po čemu smo još poznati? Zovu nas na domaćinstvo. Štrukle rade k'o veliki.

Tko nije na domaćinstvu, priprema se za poetske susrete na kajkavskoj ikavici. Sami pišu pjesme, baš kao što ih je nekada u ovoj školi pisao i Ante Kovačić.

Bez obzira na to što su gotovo svi učenici putnici, nije im teško putovati ni kada završi nastavna godina. Sve do 15 srpnja dolaze na 30- tak aktivnosti, zabavljaju se i uživaju. Što nije ni teško u ovom prekrasnom okružju, odličnoj školi koja ih priprema za život. Tko ne bi poželio vratiti se u takvo u djetinjstvo?

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!