Škola puna pozitivne energije, tajna je - u glazbi

10.04.2022.

20:21

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Glazbena škola "Jan Vlašimsky" Virovitica

Glazbena škola "Jan Vlašimsky" Virovitica

Foto: Dnevnik / HRT

U našoj nedjeljnoj rubrici "I mi idemo u školu" posjetili smo školu čiji su učenici samo u posljednjih nekoliko godina osvojili više od stotinu nagrada na raznim natjecanjima, glazbenu školu Jan Vlašimsky u Virovitici od jutra do mraka čuje se glazba. Ali nagrade im nisu važne, važno je da se dobro osjećaju dok sviraju, a drugi kad ih slušaju - to su nam rekli kad smo ih posjetili za našu rubriku I mi idemo u školu!


Glazbenu školu u Virovitici ne možete promašiti. Na ogradi su note školske himne, na stubama pjesma, maleni iz glazbene igraonice imaju probu. Iz škole čuju se tambure, klavir, harmonika...

 U svakoj od učionica ili se pripremaju za natjecanja ili bruse naučeno. Klara pohađa srednju glazbenu školu i flautu ne bi mijenjala ni za što.

- Namjeravam upisati Akademiju i bavit se flautom do kraja života, kaže Klara.

Na vratima piše tambura, a čujemo klavir...A onda na posao.

- Upravo sam dobio telefonski poziv da je vaš profesor u samoizolaciji, a mi se moramo pripremiti za natjecanje, kaže Damir Mihaljević, ravnatelj Glazbena škola "Jan Vlašimsky" Virovitica.

Patrik daje znak. On i njegovi prijatelji već 9 godina sviraju u glazbenoj školi. Osvajaju nagrade, ali moramo ga pitati. Pati li redovna srednja škola zbog nastupa i vježbi? 

- Da moja redovna nastava u gimnaziji zna malo kaskati, ali glazba mi je prioritet, odgovara nam.

Želi upisati glazbenu akademiju baš kao i ovi odlični učenici klavira. Lisa je prije dva dana osvojila nagradu. Svira kao velika.

Palma i Karla i ne znaju broj prvih mjesta na natjecanjima. Kažu da im je to manje važno. Inzistiramo.

- Više od 20? Da, to sigurno - prvih mjesta, odgovara Karla.

- Imam tremu, ali onda udahnem, nekako se smirim i onda je ok, kaže Palma.

- Izabrao sam ovaj instrument jer moja mama jako voli tamburu, meni se u početku nije sviđalo, ali kasnije sam shvatio da je jako lijep instrument, kaže Filip.

Slijepi profesor klavira pokazuje nam vrlo zanimljiv i koristan notni zapis na brajici.

- Imam sreću da je ova knjiga tiskana i na brajici i da ju mogu s vremena na vrijeme konzultirati, kaže Perica Mihaljević, nastavnik klavira Glazbena škola "Jan Vlašimsky" Virovitica.

Ova je škola puna pozitivne energije. Pitamo koji je recept za uspjeh?

- Recept naše uspješnosti je isključivo vezan za interakciju učenik-profesor, a tu je i roditelj velika podrška u cijeloj priči, odgovara ravnatelj Mihaljević.

Jedan mi je učenik kazao: Znate li što je rekao jedan glazbenik? U glazbi postoji nešto divno - kad te pogodi, ne osjećaš bol nego sreću. A ova škola zaista širi samo sreću!


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!