Škola za pet u Fužinama

17.10.2021.

20:16

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/HRT

Škola za pet u Fužinama

Škola za pet u Fužinama

Foto: Dnevnik / HTV

'Tko pjeva zlo ne misli' logo je osnovne škole "Ivanke Trohar" u Fužinama. Što nije ni čudno, jer je njihov sumještanin bio upravo autor istoimenog kultnog filma. Po proslavljenom filmskom redatelju Kreši Goliku nosi ime i školska filmska družina. Osim nagrađenih filmova, imaju toliko aktivnosti da ih mogu dijeliti sa još nekoliko škola.

Naše kamere zatekle su ih na putu iz škole. Učiteljica Hankija Salihović vodi ih na sat biologije prema jezeru Bajer gdje će mjeriti temperaturu vode. Svi sudjeluju: netko mjeri, netko zapisuje.

Na ulazu u školu ekipu HTV-a zatekao je poziv na kolače. Peku ih mali slastičari u 2. razredu. U drugom razredu mali slastičari peku kolače. Učiteljica Irena Vlahinić kaže, važno je sve znati - od pisanja i čitanja do praktičnog rada.

Učenici su ponosni na nju. Naime ona je svjetksa prvakinja u skoku u vis za veterane. Učiteljica je putnica, svaki dan prijeđe 100 kilometara, a trenira tri puta tjedno.

Nagrade osvajaju i mali filmaši, članovi školske filmske družine "Krešo Golik". Nagrađeni su za film "Divna je moja mama" na reviji dječjeg filmskog stvaralaštva u Varaždinu. Osmašica Eva je sudjelovala u izradi filma koji prati odrastanje dječaka Lea koji ima down sindrom.

Prvaci su i u šahu, malo ih je omela epidemija, kažu, pa se moraju ponovno ozbiljnije pripremati. Posebnu pozornost u školi posvećuju popularizaciji matematike. Uključuju se u različite projekte i natjecanja na nacionalnoj i međunarodnoj razini, kaže učiteljica Elvira Burić.

Iako godinama bilježe pad broja upisane djece, od ove godine situacija se mijenja. Ravnateljica Jasna Štimac pretpostavlja da su ljudi shvatili da je "lakše i ljepše živjeti u ruralnim sredinama, okruženi prirodom, sa više slobode".

I Lana se s roditeljima iz Norveške doselila u Fužine. Kaže, velika je razlika u školstvu. Ovdje se mnogo više radi. U Norveškoj kaže - tek u 8. razredu počinju dobijati ocjene, a te ocjene postaju važne tek u 10. razredu.

A učiteljima ove škole još je nešto važno. Njihov zbor. Dođe im kao 'team building', kaže voditelj Damir Zagoščak. Tako se opuštaju u zboru jedan sat tjedno nakon nastave.

U školi je odlična atmosfera, zanimljivo je i zabavno. A za djecu je to odrastanje kakvo se samo može poželjeti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!