Školarci osmislili aplikaciju za preračunavanje kuna u eure

17.12.2022.

07:02

Autor: Anita Bartolović/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Valutni kalkulator

Valutni kalkulator

Foto: HTV / HRT

Stiže nam euro. Jučer je počela prilagodba bankomata, a prijelaz na novu valutu građanima žele olakšati i - osnovnoškolci iz Pazina. Na školskoj radionici programiranja osmislili su aplikaciju za preračunavanje kuna u eure. Ideja im je sinula nakon što je HNB, početkom prosinca, izbacio sličnu aplikaciju u vrijednosti od gotovo 300.000 kuna. 

Preračunati 30 kuna u eure? S ovom aplikacijom - ništa lakše.

- To je aplikacija za preračunavanje kuna u eure i eura u kune. Unesete neki iznos i on napravi tako da preračuna koliko treba eura ili obrnuto, naglasio je Jan Runko.

Valutni je kalkulator izrađen u programskom jeziku scratch za samo 45 minuta. Ipak, nije sve bilo tako lako. 

- Treba znati redoslijed kako blokove poredati i niti jedan se ne smije zamijeniti nego trebaju ići točnim redoslijedom, kako bi aplikacija u potpunosti mogla funkcionirati , istaknuo je Damjan Levak.

Zamisao za aplikaciju sinula im je kad je HNB objavio svoju.

- Nekako mi se činilo da je dosta zgodan i jednostavan primjer koji bi mogao raditi na našim STEM radionicama, s time da smo dobili ideju da to nadogradimo s dodatnim funkcionalnostima. Primjer, u siječnju kada će trgovci primati i eure i kune i onda vraćati samo eure, govori Ivan Guštin, mentor na radionicama.

Ideje u ovu STEM radionicu pristižu već 5 godina. Trenutačno je ondje 15-ak djece u dobi od 9 do 17 godina. A kako nam kažu - rade sve: od 3D modeliranja do rada s robotima. Najmlađa polaznica svoj talent brusi na mikrobitima.

- Spravica koja kada nešto napraviš na kompjuteru, ubaciš u bateriju i onda se tu prikopča i onda se može gledati. Najčešće programiram da se može kliknuti na A i onda na B i onda se promjeni, rekla je Ivona Luk.

Valutni kalkulator trenutačno je u fazi objave. Nadaju se da će nakon 1. siječnja biti dostupan svima. I malima i velikima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!