Kuhari u prosjeku u turističkoj sezoni mjesečno zarade i do 3000 eura, ipak samo ih manji broj ostaje u struci. Sve je više onih koji žele brzu zaradu, a sve manje onih koji taj posao rade iz ljubavi.
25.10.2025.
07:02
Autor: Anita Bartolović/D. S./Regionalni dnevnik/HRT
Kuhari u prosjeku u turističkoj sezoni mjesečno zarade i do 3000 eura, ipak samo ih manji broj ostaje u struci. Sve je više onih koji žele brzu zaradu, a sve manje onih koji taj posao rade iz ljubavi.
Krema od vanilije, pita od jabuka, jela u tri slijeda... sve to Patrik Prnjak priprema kao od šale. Stoga i ne iznenađuje što je osvojio prvo mjesto na kulinarskom kupu Hrvatske.
- Pripremio sam perad, ribu, morske plodove i vegansko jelo. Najteže mi je bilo priopremiti vegansko jelo zbog kombinacija s kojima ne baratam baš svaki dan, ali uspio sam se snaći, kaže pobjednik natjecanja Best Adult Chef WORLDCHEFS Patrik Prnjak.
Nekad nagrađivani veslač sada niže uspjehe u kuharstvu. Ističe da je danas prisutan velik pritisak na poslu, no sebe i u budućnosti vidi kao kuhara.
- Volio bih ostati u Puli i prezentirati Istarske namirnice i istarska jela na malo moderniji način, kaže.
U školi gdje je Patrik "ispekao" zanat porastao je broj učenika na smjeru Kuharstvo, no u prosjeku tek svaki treći ostane u struci.
- Mislim da su rastu interesa pridonijeli mediji koji su jako podignuli kuharstvo, koje je nekad bilo, slobodno ću reći, sramotno. Učenici završe, ali rijetki ostaju dugo vremena u kuharstvu. Krenu, počnu, vide da je to jako teško. Ako zaista nema ljubavi, puno njih odustane i krenu drugim putem, ističe Grgo Komazin, nastavnik kuharstva u Školi za ugostiteljstvo, turizam i trgovinu u Puli.
Iako plaća vrhunskih kuhara doseže i tri tisuće eura, kvalitetnog kadra nedostaje.
- Apsolutno nedostaje, na tome i radimo, jer danas je trend biti kuhar. Nemam ništa protiv, ali imamo puno vrsta kuhara. Mi moramo odabrati kojeg ćemo kuhara odabrati i što turizam treba. Imamo kuhara s Instagrama, imamo šou-kuhara, a nama trebaju kuhari koji žele radit, nešto naučiti i žele tradiciju hrvatskog turizma prenijeti na europski tanjur, ističe predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika pri Obrtničkoj komori Istarske županije Stanislav Briškoski.
Unatoč izazovima, Patrik je dokaz da uz entuzijazam i trud mladi kuhari mogu biti snaga koja će ugostiteljski stol ispuniti kvalitetnom domaćom hranom.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora