Za učenike u Gospodarskoj školi nema problema kojeg ne znaju riješiti

05.02.2023.

20:49

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/IMS/HRT

Gospodarska škola u Bujama

Gospodarska škola u Bujama

Foto: HRT / HTV

Da se bez obzira na skromne uvjete u školi, u kojoj nedostaju radionice za praktičnu nastavu mogu postizati odlični rezultati, za HTV-ovu rubriku "I mi idemo u školu" uvjerila se novinarka Sunčica Findak u Gospodarskoj školi u Bujama. Ondje se obrazuju učenici za osam zanimanja, putuju u školu iz cijele Istre, a nastavnici i iz inozemstva.

U Gospodarskoj školi učenike naravno, zanima i predmet Politika i gospodarstvo. Aktivni su i imaju mnogo pitanja. Tamara Sapanjoš, nastavnica ekonomske grupe predmeta u Gospodarskoj školi u Bujama kaže da učenike zanimaju određena poglavlja predmeta posebno oko izbora i političkih stranaka, a da se onda zna malo i "zahuktati".

Tehničari za računarstvo kažu da uživaju u svakom satu. Posebno im je zanimljivo 3D programiranje i printanje.

Luka, učenik smjera tehničar za računalstvo, pokazao je novčanik za euro kovanice u kojem se one baš zgodno mogu razvrstati.

Osim toga, učenici su primjerice, za turnir u šahu, isprintali pehare za prva tri mjesta, a Luka je pokušao napraviti i jedan zanimljiv privjesak za ključeve s logom HRT-a.

Galerija
U Gospodarskoj školi u Bujama, Foto: HRT/HTV
Četverogodišnji eksperimentalni program frizera i kozmetičara, Foto: HRT/HTV

Josip Cicvarić, stručni učitelj strojarstva u Gospodarskoj školi u odjelu je gdje se obrazuju budući instalatera kućnih instalacija. Kaže da je za to područje veliki interes.

Velika je potražnja i u obrazovanju za smjer automehatroničara. Nema kvara na autu kojega ne mogu riješiti.

- Naši učenici su bili u Njemačkoj na razmjeni i tamo su pokazali razne vještine i nisu zaostajali za njemačkim učenicima koji imaju jako velike radionice i opremu i nemaju što nemaju, istaknuo je Saša Stiković, nastavnik strojarske grupe predmeta.

U školi imaju i svoju zadrugu u kojoj izrađuju proizvode od sapuna i eteričnih ulja i svi su kupci, kako kažu u školi - prezadovoljni.

Smjeru frizera i kozmetičara posvećuju posebnu pozornost. Milivoj Gospić, ravnatelj Gospodarske škole rekao je da imaju četverogodišnji eksperimentalni program frizera i kozmetičara, a provode ga u suradnji sa švicarskom Gospodarskom komorom.

Učenicima je zanimljivo jer im se nastava ne održava samo u školi, već je organizirana i terenska, sa zavičajnom temom.

Majda Cvitko, profesorica hrvatskog i talijanskog jezika naglasila je kako želi pokazati utjecaj Mletačke republike na Istru i zavičaj.

Na samom kraju posjeta Gospodarskoj školi, novinarki Sunčici Findak učenik Luka poklonio je privjesak kojega je isprintao.

Sunčica Findak dobila je privjesak

Sunčica Findak dobila je privjesak

Foto: HRT / HTV

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!