U pripremi je plan za školovanje malih Ukrajinaca, misli se i na studente

03.03.2022.

07:00

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik IMS-a/HTV/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dnevnik / HTV

Među izbjeglim stanovništvom koje dolazi iz Ukrajine mnogo je djece, a uskoro bi ih moglo biti i znatno više. Za one koji namjeravaju ostati u Hrvatskoj do završetka rata, već se razmišlja o nastavku njihova školovanja. Novinarka HTV-a Sunčica Findak doznala je koje su sve mogućnosti u pripremi.

Dođu li na dulje vrijeme u Hrvatsku, ukrajinski školarci imat će izbor: uz pripremnu nastavu hrvatskog jezika moći će se integrirati u hrvatski obrazovni sustav ili polaziti tzv. model C koji već postoji za pripadnike ukrajinske nacionalne manjine.

U prihvatnom centru bilježi se dob djece, ali i njihovi roditelji navode svoja zanimanja. Državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak kazao je da će se ondje moći vidjeti ima li netko od roditelja nastavničke kompetencije koje bi mogle dobro doći u smislu brže integracije, ali i bržeg učenja hrvatskog jezika. 

Bude li potrebno, predškolcima će se osigurati mjesto u dječjem vrtiću.

Što se tiče srednjoškolaca i posebnosti njihova obrazovanja Paljak je kazao da će učenici u Hrvatskoj upisati srodni program ako ne bude postojao istovjetni kakvoga su polazili u Ukrajini.

Istaknuo je i da se već razrađuje plan za prihvat studenata iz Ukrajine.

- Oni će shodno svojim programima koji studiraju u Ukrajini moći izabrati te programe ili srodne programe. Za to vrijeme moraju imati osiguran smještaj, prehranu i bit će novčano stipendirani, rekao je Paljak.

Postoji plan i za studente i profesore na Katedri za ukrajinski jezik i književnost Filozofskog fakulteta, ali i za izvorne govornike.

- Način na koji će oni biti uključeni na tržište rada ovisi o potrebama, ali naravno da smo spremni i na tu mogućnost, izjavio je državni tajnik Paljak.

Ovo su samo pripreme i planovi, ali ne i želje. Jer je ona samo jedna - da prestane rat i da se svi vrate u Ukrajinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!