U Vrbovskom prve jaslice u povijesti grada

04.04.2023.

06:58

Autor: Odri Ribarović/Regionalni dnevnik/HRT/R.S.

Demografska mjera za očuvanje populacije

Demografska mjera za očuvanje populacije

Foto: HTV / HRT

U Vrbovskom u Gorskome kotaru otvorene su prve jaslice u povijesti grada. Jedna je to od demografskih mjera za očuvanje populacije, odnosno preduvjet ostanka i dolaska mladih obitelji. U sve lošijoj demografskoj slici Gorskoga kotara neslavni rekord drži upravo općina Vrbovsko koja je u posljednjem desetljeću izgubila petinu stanovništva.


Malena Nikolija pozorno prati igru u novom okruženju. Novouređene jaslice u dječjem vrtiću Bambi - bit će njezin drugi dom. 

- Ima godinu i 5 mjeseci. Trenutno će ići u jaslice jer ja i muž radimo, zaposleni smo i ovo nam je mali spas, za HRT Regionalni dnevnik rekla je Dragana Petrović, Gomirje.

Petra i Robert Jardas konačno mogu odahnuti, u jaslicama su zbrinuli čak dvoje mališana.

- To će nam značiti da se možemo zaposliti, to jest da se ja mogu zaposliti, da mi djecu ima tko čuvati jer mi nemamo baka servis, kazala je Petra Jardas, Vrbovsko.

- Naravno da će biti puno lakše, supruga će raditi, ja već radim, istaknuo je Robert Jardas. 

I obitelj Božić sada će puno lakše posložiti radne obaveze.

- Mi smo uzeli poludnevno do 12 sati, a ima i cijeli dan do 4 što je jako dobro. Do 4 već se može, cure su ovdje, stvarno divno i što nam je trebalo u Vrbovskome, rekao je Mladen Božić, Vrbovsko.

Povijesne jaslice 


Nove, kako ih mještani zovu povijesne jaslice, vrijedne 280 tisuća eura otvorene su na 42. rođendan dječjega vrtića Bambi u kojemu je sada zajedno s 12 jasličara više od 50 mališana.

- Mi imamo ovdje osim Vrbovskog i djecu iz Gomirja, Lukovdola, iz Severina na Kupi. Čak i iz Moravica imamo ovdje u jaslicama dvoje djece tako da širimo se, rekla je Jasminka Mrvoš, ravnateljica dečjeg vrtića Bambi, Vrbovsko.

- To je jedan od najljepših projekata grada Vrbovskog. Na ovaj način roditeljima smo pokazali da mogu djecu ostaviti u sigurnim rukama, a možda i potaknuti neke da se odluče za još koje dijete, i nadam se da je ovo dobar i velik pomak za nas, objasnila je Marina Tonković, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela, Grad Vrbovsko.

Zahvaljujući novim jaslicama stalan posao dobile su i dvije odgajateljice.

- Nakon preko 10 godina skoro radnog staža i rada po zamjenama na pola radnog vremena, ja sam dobila priliku dobiti posao na neodređeno tako da sam izuzetno sretna, rekla je Tatjana Kezele Ružić, odgajateljica u jaslicama dječjeg vrtića Bambi, Vrbovsko.

A kako bi privukli nove mlade obitelji, Vrbovsko, daruje i građevinske parcele u centru grada. Sve ne bi li i ljudi i djece bilo više od trenutačne niti 4 tisuće stanovnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!