Učenici, ali i učitelji, u školama

04.01.2023.

20:05

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/IMS/HRT

Učenici već u školi

Učenici već u školi

Foto: HTV / HRT

Drugo školsko polugodište počinje u ponedjeljak. Svi se učenici vraćaju u klupe, no neki su i ovaj tjedan proveli u ponavljanju gradiva, pripremama za natjecanja, ali i nadolazeće nacionalne ispite u osnovnim školama.


OŠ Borovje u Zagrebu radi i uoči početka novog polugodišta, a razredi su puni.

Ekipa HRT-a u ponedjeljak je učenicima osmih razreda „zasmetala” na satu hrvatskog. Kažu da su dio školskih praznika iskoristili su za dodatnu i dopunsku nastavu.

- Nastava je za učenike kojima treba malo više da ponove, da steknu novo znanje ili su propustili tijekom polugodišta ili za učenike kojima treba dodatna vježba, rekla je Anja Bregeš Frkanec, učiteljica hrvatskog jezika.

Gabrijela je iskoristila i dodatnu i dopunsku nastavu jer, kaže, na dopunskoj može ponoviti nešto što je prije naučila, a na dodatnoj naučiti nešto novo.

Nora je i lektiru čitala na praznicima, ne predstavlja joj to problem, trebat će joj za maturu.

Mlada profesorica Zrinka Jurić kaže - sve će učiniti da učenici zavole matematiku i da im prestane biti bauk.

To joj je prvo stalno radno mjesto i zasad ga ne namjerava promijeniti.

U poplavi nestručno pokrivene nastave upravo iz tog predmeta, ova škola može se smatrati sretnom. Ali doznajemo, učenici na ove sate tijekom praznika dolaze i zbog nacionalnih ispita koje će upravo osmaši pisati u ožujku.

Maja, iako zna da rezultati nacionalnih ispita ne utječu na ocjenu, smatra da je pametno pripremiti se za njih i ponoviti gradivo.

I nije loše još jedanput ponoviti.

-
Budući da nacionalni ispiti ni na koji način neće utjecati na završnu ocjenu a još manje kao kriterij za upis u srednje škole time i učenici i njihovi roditelji mogu biti mirni dakle ne treba stvarati nikakvu psihozu panike, ističe Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Ravnateljica Oš Borovje Branka Štefok Bojadžija dodaje - znaju oni to sve, ali morate biti svjesni da je to njima nešto novo i posebno.

Nema ljepše želje za učitelje djece koja ovako razmišljaju!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!