Studenti se sve češće odlučuju na rad ljeti

02.08.2022.

07:05

Autor: Barbara Ravbar/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Umjesto odmaranja, studenti se sve češće odlučuju na rad

Umjesto odmaranja, studenti se sve češće odlučuju na rad

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Raste broj onih koji su slobodno vrijeme tijekom studija odlučili iskoristiti za dodatnu zaradu. U Studentskom servisu Zagreb zabilježili su čak 18 posto više ugovora nego u istom razdoblju prošle godine. Dio studenata radi cijele godine, a dio samo ljeti.

Umjesto odmaranja na moru, studenti se preko ljeta sve češće odlučuju na rad. Zaposleno ih je više od 80 tisuća, 22 posto više nego prošle godine. Najtraženiji su u turizmu, ugostiteljstvu, trgovini i administraciji.

- To možemo najbolje reći prema broju ugovora. Recimo, ovo isto razdoblje, ljeto prošle godine i ovo. Ove godine studenti su podigli 114.616 ugovora, skoro 115, a u istom razdoblju prošle godine 96.625, što je povećanje negdje preko 18 posto, rekao je voditelj Student servisa Zagreb Mijo Geljić.

Većina studenata s kojima smo razgovarali radi u sezoni, dok se u ostalom dijelu godine posvećuju učenju. Sezonski rad privlači ih i zbog veće satnice, u turizmu i ugostiteljstvu iznosi oko 40 kuna. Poslodavci nude smještaj, topli obrok i prijevoz, jer je bez toga teško privući radnu snagu.

- Radim u istom hotelu već godinu dana. Znači, već sam radio prvu sezonu, sad radim opet ovu sezonu. Dobro mi je. Iskreno, dosta je fleksibilno radno vrijeme, ima nas više koji tamo radimo, svi smo studenti. I na recepciji i čistači u kafiću, koji je u hotelu, tako da nadam se da ću ostati i ovu sljedeću ne-sezonu, naglasio je student Tin.

- Radim tu u Studentskom centru, u Centru za smještaj studenata u domove, dodao je student Roko.

- Radiš li samo preko sezone ili tijekom cijele godine?

- Samo preko sezone sad, istaknuo je. 

- Samo preko sezone, jer sam redovni student. Tijekom predavanja malo zapustim, onda učenje. Ovako mi se isplati preko ljeta i džeparac sa strane, kazao je student Mateo.

- Cijele godine. Ovo im dobro dođe, jer oni svi odu na godišnji, a mi studenti onda uletimo i pomognemo, poručio je student Nikola.

- Dosta sam zadovoljan, tretirali su me dobro, puno su me naučili. Bio je to težak rad ali sveukupno jako dobro, rekao je student Filip.

Osim studenata zadovoljni su i u Student servisu. Primaju sve manje pritužbi, satnica raste, a uvjeti studentskog rada sve su bolji.

Bez obzira na to rade li u sezoni ili cijele godine, studentima svaka dodatna kuna dobro dođe.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!