Izletnici i sportaši potražili spas od ljetnih vrućina na Sljemenu

06.08.2022.

06:54

Autor: Barbara Ravbar/T.D./Regionalni dnevnik/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Slaven Branislav Babic / Pixsell

Mnogi koji nisu na moru, a u Zagrebu su - zbog visokih temperatura spas su odlučili potražiti u zagrebačkom zelenilu. Jedno od najpopularnijih odredišta je Sljeme, koje osim izletnicima vrvi i sportašima. 


Temperatura na Sljemenu nekoliko je stupnjeva niža nego na vrućem zagrebačkom asfaltu, a za spas u hladu čeka se u redu. Domaći, ali i brojni turisti, put do vrha odlučili su skratiti novootvorenom žičarom. Posjetitelja je manje ljeti. Tijekom tjedna više je stranih turista, dok je za Zagrepčane odlazak na Sljeme uglavnom aktivnost rezervirana za vikend.  

- Žičara je ipak malo povećala promet. Nije možda toliko koliko se očekivalo. Vikendi su i prošle godine bili dobri, sad su nam možda nešto bolji, ali svakako preko tjedna ima više gostiju od kad je žičara, iako je to sve vrlo malo. Znači, radnim danom je granično da li se isplati raditi nama, rekao je ugostitelj Miroslav Ašperger.

Bez obzira na žičaru, dio ugostitelja kaže kako je na Sljemenu ove godine manje posjetitelja nego prošle.  

- Od praznika, od 6. mjeseca kad se počelo spajati, manja je nego prijašnjih godina posjećenost. Nadamo se da bi se mogli ljudi ipak vratiti u Zagreb, rekla je ugostiteljica Fatima Kratofil.

Izletnicima koji su krenuli na vrh savjetuje se upotreba kreme s visokim zaštitnim faktorom, a kako bi se spriječio toplinski udar - lagana i prozračna odjeća te mnogo tekućine. Za hlađenje i odmor pobrinut će se prekrasna sljemenska priroda. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!