Zagorski štrukli na američki način

03.06.2022.

07:00

Autor: Barbara Ravbar/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Zagorski štrukli na američki način

Zagorski štrukli na američki način

Foto: Dnevnik / HRT

Hrvatska gastronomska scena jak je turistički adut. Sve veći broj posjetitelja posljednjih se godina umjesto suvenira odlučuje ponijeti malen dio hrvatske baštine kući i to u vidu novih kulinarskih vještina. 


Zagorski štrukli na američki način. Gary je s obitelji proveo dva tjedna u Hrvatskoj istražujući obiteljsku liniju svojeg oca. Posljednju dan prije povratka u SAD odlučili su se okušati u izradi tradicionalnih zagorskih štrukli. 

- Volimo pripremati tjesteninu i kolače, ali nismo znali kako pripremiti štrukle. Izgledalo je zahtjevno, pa nismo ni pokušali, govore Mika i Gary iz Colorada.

Korak po korak vodila ih je trostruka državna slastičarska prvakinja Mirjana Špoljar. Edukacije održava već dvije godine, a cilj joj je popularizirati hrvatsku kuhinju.    

- Svi koji dođu u Hrvatsku, upoznaju se malo više s tradicijom hrane, sa štruklima. Vide da imamo famozne stvari, famoznu hranu, finu. Ujedno naprave i probaju. Eto vidite, sviđa im se, rekla je Mirjana Špoljar, slastičarka.

- Jako je zabavno. Vratila bih se ponovno, čak i ako bismo ponovno radili štrukle. Vratila bih se natrag samo zbog pršuta, sira i domaćeg kruha, govori Heidi iz Južne Karoline.

Na kraju radionice, Mirjana je otkrila tajnu dobrih štrukli. 

- Znači, nema kemijanja u štruklama. Štrukle su samo jedne i jedine. Nema tu dodat ću malo ovoga, dodat ću malo onoga. Treba pratiti recepturu i tko prati recepturu, uvijek mu ispadnu iste, naglašava Mirjana.

Priprema domaćih specijaliteta nematerijalni je suvenir koji gosti mogu ponijeti, čime i u inozemstvu raste svijest o hrvatskim delicijama. Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!