Bijele rode možete pratiti i preko interneta

14.07.2022.

07:07

Autor: Barbara Ravbar/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Bijele rode

Bijele rode

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Bijela roda jedna je od najprepoznatljivijih ptica ne samo u Hrvatskoj nego i u cijeloj Europi. O njihovoj dobrobiti brigu vodi Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije u kojoj je zabilježeno čak 275 gnijezda bijelih roda, a redovito ih možete pratiti i u prijenosu uživo putem interneta. 

Prema broju gnijezda bijele rode, Zagrebačka županija na visokom je drugom mjestu u Hrvatskoj. Najviše je roda u naseljima Donja Kupčina i Donja Zdenčina, gdje je zabilježeno šesnaest gnijezda. Kako bi građane upoznali s tim zanimljivim pticama, u jedno je gnijezdo stavljena kamera. Ondje su se ovog proljeća izlegla tri ptića, a Zeleni prsten pozvao je posjetitelje da za njih predlože imena.

- Jedno od zanimljivijih možda nam je bilo prijedlog Jarilo. Prema staroslavenskoj mitologiji on je sin boga Peruna koji donosi proljeće, a i rode nose proljeće, rekla je suradnica za promidžbu i komunikaciju, JU Zeleni prsten ZŽ Željka Šabarić.

Rode su strogo zaštićene, a u divljini žive oko četrdeset godina. Njihova staništa često ugrožavaju ljudi, i to isušivanjem močvara, upotrebom pesticida, krivolovom i urbanizacijom. Ipak, rode su se prilagodile suživotu s ljudima.

Gnijezda često svijaju na krovovima kuća ili stupovima električne mreže, a jedno gnijezdo prosječno teži sto kilograma.

- Rode su vrlo vjerne životinje, ali gnijezdu. One se vole gnijezditi na istim mjestima gdje su i proteklih godina gnijezdile jer ako su tamo prošle godine uspjele othraniti velik broj mladunaca, to znači da će vrlo vjerojatno i iduće godine, naglasio je voditelj projekata, JU Zeleni prsten ZŽ Luka Basrek.

Do sredine kolovoza mlade se rode pripremaju za put u toplije krajeve. Vježbaju mišiće za let i podižu se od gnijezda.

Boravak na jugu Afrike nužan je kako bi se na proljeće ponovno mogle vratiti svojim poznatim, toplim gnijezdima.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!