Noć šišmiša u zagrebačkom ZOO-u

27.08.2022.

07:00

Autor: Barbara Ravbar/Regionalni dnevnik/HRT/I.B

Šišmiš

Šišmiš

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Piju li šišmiši doista krv i kakve veze s njima imaju zagrebačke coprnice možete saznati danas na zanimljivoj edukativnoj turi o šišmišima u zagrebačkom zološkom vrtu. Povodom noći šišmiša, koja se svake godine održava u cijelom svijetu, edukatori su pripremili niz zanimljivosti o ovim noćnim letačima.

- Tradicionalno već godinama sudjelujemo u obilježavanju te noći, upravo zato što su šišmiši noćne životinje, kako bi senzibilizirali našu javnost o potrebi očuvanja, da bolje razumiju šišmiše, jer u strahu su velike oči kako se kaže, istaknuo je edukator Tomislav Krizmanić.

Za šišmiše se vežu brojne legende i praznovjerja. Ipak, iz zološkog vrta Zagreb poručuju kako su šišmiši vrlo korisne životinje koje se u našim predjelima hrane komarcima i sitnim kukcima. U potrazi za hranom ili skloništem često znaju uletjeti u stanove ili kuće jer ih podsjećaju na špilje, no straha nema.

- Šišmiš često kada uleti kruži uznemireno po stanu. Samo mu treba raširiti deku, ručnik veliki, plahtu, da mu se sa mekanom preprekom blokira prolaz, da mu se poremeti taj krug i onda ga se polako samo usmjerava prema prozoru i on će izaći van. Tako da samo smireno, polako, neće se nikome ništa dogoditi, ne zapliću se u kosu, objašnjava Krizmanić.

- Nama je drago što ih u našoj ustanovi, našim hvatačima iz skloništa u Dumovcu i našem oporavilištu i prihvatilištu za divlje životinje, otprilike stotinjak godišnje zbrinemo. Neke izliječimo, a najveće veselje nam je kada ih možemo pustiti natrag u prirodu, rekao je ravnatelj Zoološkog vrta Grada Zagreba Damir Skok.

Edukativne radionice trajat će od 19 do 22 sata, a ulaznicu možete rezervirati telefonski ili putem e-maila.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!