Festival drvenih kapela Sancta Barbara

25.06.2022.

09:49

Autor: Barbara Ravbar/HRT

Počinje Festival drvenih kapela Sancta Barbara

Počinje Festival drvenih kapela Sancta Barbara

Foto: HRT / HRT

Počinje četvrti Festival drvenih kapela Sancta Barbara. Festival spaja glazbu domaćih solista i ansambala s tradicionalnim drvenim kapelicama i građevinama Turopolja, Pokuplja i Vukomeričkih gorica.

Festival koji slavi tradicijsku sakralnu drvenu arhitekturu održava se na području gdje ih ima najviše. Građevine stare preko 300 godina postat će pozornica brojnim glazbenicima, a sve ih je ujedinilo ime Svete Barbare.

- Zato što se festival održava na području dvije županije - Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije, dvije biskupije - Sisačke i Nadbiskupije zagrebačke, a na oba područja imamo kapelu Svete Barbare – objašnjava Valentina Badanjak Pintarić, predsjednica Hrvatske udruge Ars organi Sisciae.

Jedna od sakralnih građevina koja je otvorila svoja vrata je i kapelica Svete Barbare u Velikoj Mlaki. Sagrađena je od hrasta lužnjaka, bez čavala i dodatnih materijala. Drvene zidove kapelice krasi preko 150 slika sakralne i floralne tematike, a stara je preko 300 godina.

- Kapela je oslikana sa svetačkim slikama, s cvjetnim aranžmanima. Ne znamo tko je slikao. Drži se da su slikali domaći samouki slikari, a druga struja kaže da su lutajući - koliko toliko obrazovani, ali neakademski slikari – ističe Nikola Latinčić, pomoćnik u kapeli svete Barbare.

Kroz bogate boje, oslikani zidovi pričaju priču o životu Svete Barbare. Prikazana je s palminim listom, simbolom mučeništva. Osim kapela, festival je obuhvatio i bogatu drvenu kuriju u Donjoj Lomnici. Izgrađena je 1806. godine kao dvor za niže plemstvo, a koristila se kao ladanjska kuća.

- Drvo je poveznica. Znači drvene kapele i naš prekrasni objekt Kurije Modić-Bedeković kao drveni objekt nekako je logično upao u tu priču, naglašava Josipa Matijašić, kustosica i etnologinja Muzeja Turopolja.

Tradicijske drvene građevine, najčešće ukrašene u rokoko i barokno klasicističkom stilu, povezat će brojni glazbenici.

- Imamo priliku predstaviti mladog glazbenika Luku Ivera na marimbi i vibrafonu u Buševcu. Isto tako Viktor Vidović će nam u Letovanskom vrhu nastupiti, sjajan naš gitarist. Dakle, imamo i mladih glazbenika i onih mladih koji su sad već legende glazbene scene. Tako da eto, kroz festival zaista nastojimo uglazbiti te naše drvene kapelice i u prostore stare preko 300 godina prvi puta dovesti i glazbenike i publiku – najavljuje Badanjak Pintarić.

Festival počinje u nedjelju, obuhvaća sedam različitih lokacija, a traje do 3. srpnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!