Zanimljiva suradnja osječke Poljoprivredne i Ekonomske škole

20.04.2022.

16:58

Autor: Renata Waldman/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Zanimljiva suradnja osječke Poljoprivredne i Ekonomske škole

Zanimljiva suradnja osječke Poljoprivredne i Ekonomske škole

Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT

Zanimljiva suradnja u Osijeku Poljoprivredne i Ekonomske škole. Naime, u svom su plasteniku mladi poljoprivrednici uzgojili presadnice i napisali upute kako biljke tretirati nakon kupnje te svoje kolege ekonomiste angažirali da osmisle promidžbu. Svrha projekta je povezati učenike strukovnih škola u onome u čemu su najbolji.

U plasteniku osječke Poljoprivredne škole na godinu se uzgoji čak 70-ak tisuća sadnica. I to vrijednim rukama marljivih učenika.

- Mi djecu prvo naučimo teoriju nakon toga ih izvodimo na praktični dio gdje oni primjenjuju sva ta znanja, rekla je Gordana Spajić, Poljoprivredna i veterinarska škola, Osijek.

- Sav novac od prodaje koji učenici dobiju ulažemo u napredak plastenika, voćnjaka, vinarije i samim tim učenicima pokazujemo suvremenu tehniku i tehnologiju, istaknuo je Marin Marić, Poljoprivredna i veterinarska škola, Osijek.

A da je praksa najbolja učiteljica, slažu se svi, i učenici i profesori. Iznimno važno, jer većina ovih mladih ljudi želi na zemlji i od zemlje živjeti.

- Moja obitelj se bavi poljoprivredom. Ja želim nastaviti tu tradiciju. A prvenstveno se želim baviti konjogojstvom, rekla je Tamara Povoljnjak, Poljoprivredna i veterinarska škola, Osijek.

- U budućnosti se svakako vidim u poljoprivredi. Imamo kući OPG pa se bavim time i planiram se dalje baviti poljoprivredom, dodao je Milan Milovanović, Poljoprivredna i veterinarska škola, Osijek.

Zato ne čudi što više vole biti u plasteniku nego u učionici. O onome što rade poučili su i učenike osječke Ekonomske škole. A oni su im osmislili put do kupaca.

- To smo napravili kako bi oni lakše te proizvode stavili na tržište i kako bi ih lakše promovirali, rekla je Dora Knežević, Ekonomska i upravna škola, Osijek.

- Mi nemamo proizvodnju, ali zato imamo sve uslužne djelatnosti i dobro znamo što marketinški treba obraditi i kako proizvod marketinški staviti na tržište, istaknula je Marija Mesić Škorić, Ekonomska i upravna škola, Osijek.

Osječka je Poljoprivredna škola jedna od strukovno najopremljenijih. Ima ribnjak, vinograd, voćnjak. Ondje uložen trud i ljubav naposljetku urode plodom. Spretne ruke ovih mladića već sada mogu popraviti mnoge kvarove.

- Agrotehničar je opći smjer i mi zapravo radimo sve i učimo sve. Učimo o strojevima. Imamo mehanizaciju, učimo o fitofarmaciji, zaštiti bilja, rekao je Matej Borna Kovanović, Poljoprivredna i veterinarska škola, Osijek.

Mnogi će tako nastaviti obrazovanje na fakultetima ili pak osuvremenjivati rad na svojim imanjima. No, jedno je sigurno, ovdje stečena znanja u tome će im uvelike pomoći.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!