Besplatno prevoze kronično oboljele: "Mene je to spasilo"

13.01.2023.

12:20

Autor: Klaudia Modrić Plantarić/Dnevnik/HRT

Jelica Grdinić već godinama boluje od dijabetesa

Jelica Grdinić već godinama boluje od dijabetesa

Foto: Dnevnik / HRT

Kako pomoći prijateljici - onkološkoj bolesnici koja nema za prijevoz u bolnicu? To je bio motiv osnivanja riječke Udruge Srce za nju pokrenute prije nepunih sedam mjeseci u Rijeci. Danas oni svakodnevno prevezu i do deset žena koje su oboljele od kroničnih, životno ugrožavajućih bolesti.

Jelica Grdinić već godinama boluje od dijabetesa, troškovi za lijekove mjesečno joj iznose više od 70 eura. Svakodnevni troškovi za taksi otežali su joj i ovako skroman život. Besplatan prijevoz do bolnice mnogo joj je značio.

 

- Kad sam doznala za Udrugu srce za nju, mene je to spasilo. Ne moram se više voziti s taksijem i ušparam, kaže.


Gospođu Jelicu ovoga je puta vozila liječnica Darinka Periša, koja, iako na godišnjem odmoru, volontira redovito za Udrugu Srce za nju. 


- Pribavile smo automobil i krenule smo, članice udruge, naša stručna podrška cijenjeni zdravstveni stručnjaci, prijatelji, poznate osobe ovoga grada - svakodnevno bolesne žene besplatno prevozimo od kuće do liječnika, kaže Katarina Kukolj, predsjednica Udruge Srce za nju.


Istraživanja pokazuju da će svaki treći čovjek jednom tijekom života oboljeti od maligne bolesti, a projekcije za sljedećih deset godina, nažalost, pokazuju da će broj oboljelih porasti za 45%.


- Na našoj Klinici dnevno prođe oko 100 pacijenata kroz našu dnevnu bolnicu, a dolaze na kemoterapiju i imunoterapiju, otprilike 100 pacijenata dolazi na zračenje, kaže doc. dr. sc. Ivana Mikolašević, predstojnica Klinike za radioterapiju i onkologiju, KBC Rijeka.


Uz veliku financijsku pomoć i skraćeno vrijeme putovanja do bolnice, nemjerljiva je ona socijalna potpora koju žene dobivaju u vožnji. Važnost osobnog pristupa svakom pacijentu potvrđuje nam i specijalizant onkologije i radiologije koji se uključio u rad Udruge Srce za nju.


- Naravno, to je najvažnije, mi imamo u modernoj onkologiji stvarno dosta mogućnosti sa strane radioterapije i sa strane sistemskog liječenja, ali ono što je nezamjenjivo je pristup pacijentu, to uvijek mora biti najbitnije, kaže Damir Vučinić, specijalizant onkologije i radiologije u KBC-u Rijeka.


Riječka udruga ima i veliku potporu Grada, što je dobrodošlo jer se putem društvenih mreža Udruzi svakodnevno javlja sve više oboljelih žena koja se nalaze u teškim i bolnim životnim situacijama. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!