Daruvarski Dalit, bolna priča o propasti industrijskog diva!

16.01.2022.

17:36

Autor: Tanja Kanceljak/V.K./Puls/HRT

Daruvarski Dalit

Daruvarski Dalit

Foto: Puls / HRT

Na našem programu upravo možete pratiti seriju „Područje bez signala“. Nažalost, mnogo je takvih „kulisa“ za snimanje serija i glazbenih spotova u Hrvatskoj. Prazni pogoni jedino su što je ostalo od ugašenih i zaboravljenih industrijskih divova. A nekada su od njih živjele mnogobrojne obitelji, cijeli gradovi. Jedan takav bio je daruvarski Dalit. Sjećanja i ponos na dane slave čuvaju još samo fotografije i bivši dalitovci.

- Prema nekim procjenama tu je u doba socijalizma radilo 1700 do 2000 radnika. Ove hale koje su tada bile se prostiru na 17-18 hektara, rekao je Kruno Lokotar, nezavisni urednik i autor izložbe „Dalit, after party”.

- Punih 18 godina sam bio serviser svih strojeva koje je Dalit proizvodio, a proizvodio je teške ciglarske strojeve, strojeve za prehrambenu industriju, teške transportne sisteme. Imali smo preko 350 naših pogona koje smo servisirali i obučavali naše radnike da rade na njima, govori Goran Kovačić, bivši radnik Dalita.

- Cijeli „istočni blok” smo držali. Istočnu Njemačku, Češku, Slovačku, Mađarsku pa čak i Kubu. Prešao sam autom preko 2,5 milijuna kilometara, istaknuo je.

- Više od pola grada je živjelo o Dalita zato što su tamo radili, sjeća se.

Lokotar govori kako je njegova izložba "DALIT, AFTER PARTY" nastala iz toga što je, kako kaže, katastrofa fotogenična.

- Radio sam 35 godina u Dalitu. Po zanimanju sam tokar. Više ovdje nema ništa. Sve je banda pokrala i rasprodala. Kada sam vidio kamione koji su odvozili robu znao sam da je sve otišlo u „šverc komerc”, govori Branko Lacković, bivši radnik Dalita.

Više u video prilogu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!