Nema lijepog osmjeha bez zdravih zuba

31.05.2022.

20:29

Autor: Tanja Kanceljak/PULS/HTV

Zdravi zubi, lijepi osmjeh

Zdravi zubi, lijepi osmjeh

Foto: PULS / HTV

Osmijeh - kaže se da može biti nešto najljepše u životu, ali i najjače oružje. No lijepa osmijeha nema bez zdravih zuba. Oni se mogu očuvati uz naviku pranja i redovitu kontrolu. No statistika baš i nije na strani Hrvata kad je riječ o četkici i pasti. Posljedice mogu biti itekako ozbiljne i zato je važno naučiti lekciju od malih nogu. Za emisiju "PULS" novinarka Tanja Kanceljak pripremila je nekoliko savjete koje je važno znati.

Sve što je zapušteno teško je njegovati. Najvažnije je da se u ranoj dječjoj dobi zubi njeguju i redovno odlazi u ordinacije, poručio je dr. med. dent. Željko Zubović

Mališani u Dječjem vrtiću Špansko zbog svih preporučenih mjera prekinuli su pranje zubi, ali se i dalje radi na prevenciji. Potiče se uzimanje što više sezonskog voća i povrća, a manje slatkiša, objasnila je Nada Jurišić, zdravstvena voditeljica u Dječjem vrtiću Špansko. 

Prije 20-ak godina, prisjeća se dr. Zubović, mogli smo reći da koliko je dijete imalo godina, imalo je i karijesa. Danas to više nije tako, nego onako kako je i u europskom okruženju.

Dr. med. dent. Hrvoje Starčević napominje da nema idealne paste za zube. Predlaže korištenje pet različitih, pa kad se potroši jedna, uzmete drugu i tako redom.

- Ako se pasta za zube koristi duže od tri tjedna, bakterije postaju rezistentne na kemijski sastojak te paste, pa onda ona više ne djeluje.

Istaknuo je i da svaki pacijent ima pravo popraviti zube preko Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. No navodi da pacijent osim prava ima i obaveze. A dok se ne uvedu obveze i prema pacijentima i prema stomatolozima, neće biti, kako kaže, niti preventive. 

Objasnio je i da problemi mogu biti šire prirode ako se npr. zubima grize samo na jednu stranu. Često je to zbog toga jer možda s druge strane fale zubi ili su potrošeni. Automatski se i tijelo onda savija na tu stranu, objašnjava Starčević i dodaje da se i ramena spuštaju, kralježnica krivi, a dolazi i do drugih problema koji se mogu riješiti s položajem donje čeljusti.

Ovoga mjeseca bit će 50 godina stomatologije, podsjeća dr. Zubović. Njega zuba i vrijednost osmjeha danas je puno veća nego prije puno godina, a vidjeti danas ljude bez zubi je rijetkost, kazao je. Oni koji njeguju svoje zube, ne samo da imaju lijepi osmjeh, nego su često i uspješni i u privatnom životu. Osmijeh je, kaže, oružje i u poslu i u privatnom životu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!