Puls: Kako zaista izgleda život u kontejneru

29.01.2021.

06:59

Autor: Tanja Kanceljak/Puls/B.A./HRT

Kruna Zgombić

Kruna Zgombić

Foto: Puls / HRT

Mjesec dana nakon razornog potresa u Petrinji, Glini, Sisku i okolici, jedna od najčešće spominjanih riječi je kontejner. Većini stradalog stanovništva on znači - krov nad glavom, toplinu, sigurnost. Jer sada im je najvažnije negdje se smjestiti, skloniti od zime. Ali oni koji u njemu borave već mjesecima, još od potresa u ožujku, najbolje znaju kako zaista izgleda život u kontejneru. Ekipa HTV-ove emisije Puls posjetila je i jedne i druge.

- Tu nemate ništa. Nemate vode, nemate ništa. Imate svjetlo. Tu sam spavao do prosinca, tamo negdje pred Božić morao sam se preseliti jer više nisam mogao, pokazuje nam Vid Budek iz Markuševečkog Popovca kontejner u kojemu je živio.

Kaže da više ne može spavati, pije tablete, ali - ne ide.

- Ovaj kraj je i vrag zaboravio, kaže.

Kruna Zgombić iz Čučerja spava u jednom kontejneru s kćeri i djecom, a u drugom spavaju njezin sin i zet. Dobili su i kontejner s kuhinjom te toaletom s tuš-kabinom.

- Grijemo se na klimu koja je strašno skupa. Imamo četiri klime. Struja nam je oko 2000 kuna, kaže gospođa Kruna.

Smatra da je država nakon potresa trebala sve porušiti i složiti montažne objekte, kao i 1964. godine u Retkovcu nakon poplave.

Petrinjac Mato Macan kaže da mu je najteže što je odvojen od supruge i sina. Po topli obrok mora ići tri kilometra.

- Pješke sam išao, jednom sada i više neću. Pa ne mogu pješke tri kilometra, i tri opet nazad, priča nam.

U kontejneru živi i Merluda Dedić iz Siska.

- Ja sam navikla kod kuće izaći, uvijek se nešto radi po kući. Što imaš ovdje raditi, sjediš, samo živci odoše... Ali sve se tješim - bit će bolje, kaže.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!