Vesnina borba za život: 'Sjećam se svega kao kroz san'

03.06.2021.

21:26

Autor: Tanja Kanceljak/Puls/B.A./HRT

Vesna Dovranić

Vesna Dovranić

Foto: Puls / HRT

Što znači borba za život, na vlastitoj je koži, bolje rečeno srcu, osjetila Vesna Dovranić. Ta je bivša novinarka i glasnogovornica vodila intenzivan i stresan život. Onda je napokon došla mirovina, a s njom, umjesto mira, zdravstveni problemi. Bolesno srce nije joj dalo mnogo izbora. Transplantacija je bila jedino rješenje. Spas je stigao iz Mađarske.

- Prve tegobe su počele onda kad sam se nadala da ću početi lijepo i mirno živjeti, kad sam otišla u mirovinu, ispričala je Vesna Dovranić za HTV-ovu emisiju Puls.


Počela se gušiti, teško disati... Hitno je morala otići u bolnicu, gdje je zadržana. Došla je, kaže, u posljednji trenutak. Liječila se u KB Dubrava u Zagrebu.


- Gospođa Vesna je, po meni, moj najzahtjevniji slučaj, moj najzahtjevniji pacijent, kaže Josip Varvodić, dr. med., spec. kardiotorakalne kirurgije.


Vesna je imala bolest mitralnog zaliska - pojednostavljeno rečeno, radi se o ventilu na lijevoj strani srca koji je bio sužen. Uz to imala je i izrazito oslabljenu funkciju srca, jako lošu funkciju pluća...


- I moj otac i moj brat su umrli od srca jako rano, i jedan i drugi s 54 godine, kaže Vesna.


Prebačena je na umjetno srce i pluća, takozvani ECMO, na kojemu je mogla ostati desetak dana.


- I sad je bilo pitanje - što dalje? Jedino novo srce, prisjeća se Darko Dovranić, Vesnin suprug.


Spas je stigao iz Mađarske.


- Puno hvala obitelji te plemenite žene iz Mađarske, čije srce nosim. Jednostavno, prihvatila sam ga kao svoga. I sada svako jutro kažem prvo: "Hvala, dragi Bože, što sam se probudila" i "Moje srčeko, dobro jutro", uz smijeh govori Vesna.


Cijelu priču pogledajte u video-prilogu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!